Veebikonstaabel kutsub Facebooki kasutajaid tähelepanelikkusele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed lehed ahvatlevad iPhone'iga.
Mitmed lehed ahvatlevad iPhone'iga. Foto: SCANPIX

Veebikonstaabel Maarja Punak on saanud viimasel ajal teateid erinevatest Facebooki kampaanialehtedest, mille ainsaks sisuks on loosida välja Apple’i või Samsungi tooteid.

«Tegelikult aga kogutakse taoliste lehtedega vaid meeldimisi ja püütakse teie andmeid teada saada,» märkis veebikonstaabel, kelle sõnul on nendel lehtedel veelgi riskantsemad igasugused sõnumitega tellitavad teenused.

«Palun lugege erinevatel jagamistel osalemisel reeglid enne läbi. Hoiatage ka sõpru, kes teie uudisvoogu nende jagamistega rikastavad,» lisas Punak Facebooki kasutajaid tähelepanelikkusele kutsuvas postituses.

Tarbijakaitseameti poole on viimasel ajal pöördunud mitmed tarbijad seoses Fun2Cell-lehtedega, mille eest on amet inimesi juba varem hoiatanud.

Näiteks sellele lehele sattudes võib inimesele jääda mulje, justkui osaleks ta pelgalt küsimustele vastates uue iPhone 6 loosimises. Tegelikult liitub ta tasulise sisuteenusega.

Loosimises osalemiseks peab inimene peale küsimustele vastamist sisestama oma telefoninumbri. Seejärel tuleb lehele sisestada sõnumi teel saabunud kinnituskood, mida tehes aktiveerib inimene automaatselt perioodilise sisuteenuse maksumusega 3,20 eurot nädalas.

Telefoninumbri sisestamise nõue ja viide võimalikule reaalsele võidule peaks inimeses tekitama küsimuse, kas nimetatud teenus on ikka tasuta. Kui tarbija on teenusega juba liitunud, kuid ei soovi edaspidi seda kasutada, siis tuleb selleks saata sõnum veebilehel märgitud numbrile.

Kuna tegemist on väljaspool Euroopa Liitu registreeritud ettevõtte tegevusega, siis pole tarbijakaitsel võimalik seda kuidagi piirata.

Amet tuletab meelde, et enne oma andmete sisestamist mõnele kodulehele tuleb kindlasti tutvuda teenuse sisu ja tingimustega, et vältida hilisemaid probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles