Pärnumaal koputavad loendajad rohkem kui 2000 kodu uksele

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui paljudes majapidamistes kasvatatakse sigu? Vastuse annab 15. novembrini kestev põllumajandusloendus.
Kui paljudes majapidamistes kasvatatakse sigu? Vastuse annab 15. novembrini kestev põllumajandusloendus. Foto: Urmas Luik

Sel nädalal alustasid statistikaameti loendajad aktiivset kodude külastust, Pärnumaal puudutab põllumajandusloendus umbes 2500 majapidamist.

Olgu kohe nimetatud, et kõikidele peredele, keda põllumajandusloendajad tahavad küsitlema tulla, on statistikaamet juba augustis saatnud postiga vastavasisulise teate.

Seega ei tasu peljata, et ootamatult ukse taha loendamissooviga tulnud tundmatud inimesed peab kindlasti koduuksest sisse uudistama laskma.

Statistikaameti põllumajandusloenduse projektijuht Eve Valdvee rääkis, et küsitlejad esitavad alati esmalt statistikaameti välja antud pildiga töötõendi ja selgitavad küsitluse eesmärki. Vajadusel saab majapidamise valdaja statistikaameti klienditoe telefonil 625 9100 helistades kontrollida, kes on tema piirkonna küsitleja.

Pärnumaal tegutseb 14 küsitlejat.

Kolmveerand tundi küsimusterahet

Põllumajandusloendusel uuritakse neid majapidamisi, kus on vähemalt hektar kasutatavat põllumajandusmaad või -saadusi toodetakse põhiliselt müügiks. Selliseid majapidamisi on Pärnumaal umbes kaks ja pool tuhat, neist paarsada osales põllumajandusloenduses interneti vahendusel, ülejäänutega üritavad loendajad nüüd isiklikult ühendust saada.

Loendajatele huvi pakkuvatest majapidamistest rääkides tõi Valdvee eraldi välja, et kasutatava põllumajandusmaa hulka kuulub hooldusniidetav rohumaa, mille eest saadakse pindalapõhiseid toetusi. “See tähendab, et muud põllumajandustegevust ei pruugi majapidamises olla kui hooldusniitmine, ka need majapidamised on loendusesse kaasatud,” sõnas ta.

Statistikaameti küsitlejad külastavad majapidamisi kõigil nädalapäevadel 9-21. Loendusküsimustiku täitmine võtab keskmiselt kolmveerand tundi ja seekordse küsitluse käigus paberitega mässamist pole, kuna ankeedid on loendaja sülearvutis ja vastusedki sisestatakse kohe arvutisse.

Küsimustikud on eeltäidetud PRIAsse esitatud maakasutuse ja loomade andmetega, ent vajadusel võivad majapidamised neid täpsustada. “Loendusel küsitakse juurde vaid neid andmeid, mida PRIAs ega üheski teises registris ei ole,” sõnas Valdvee.

Põhjalik ülevaade

Et 15. novembrini kestva põllumajandusloenduse käigus üritatakse jõuda kõigini, kes selles majandusharus tegutsevad, peaks loenduse tulemusel saama Eesti maamajandusest väga põhjaliku ülevaate, mis võimaldab Eestit Euroopa Liidu ülejäänud riikidega võrrelda.

“Kogutud andmed on aluseks ELi ühise põllumajanduspoliitika väljatöötamisel ja tulemusi kasutatakse põllumajandustoetusi puudutavate otsuste langetamisel,” rääkis Valdvee. “Seega on sellest põllumajandustootjatele kasu loota.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles