Anni Katkosild: Väikeettevõtjad jännis tööohutuse ja -tervisega

, sotsiaalministeeriumi tööelu arengu osakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anni Katkosild.
Anni Katkosild. Foto: PP

Eestis on tööandjaid, kellel on täidetud kõik seadusest tulenevad nõuded ja kes huvituvad töötajate heaolust, ent leidub ettevõtteid, kus töökeskkonna teemadega ei taheta või osata läbimõeldult tegelda.

Töötervishoiu ja tööohutuse seadusest tuleneb tööandjale rida kohustusi, mille eesmärk on korraldada ettevõtte töökeskkonda nii, et saaks ennetada tööga seotud tervisekahju töötajatel. Tööandjal on vaja teha süstemaatilist sisekontrolli, analüüsida selle tulemusi ja tulemuslikkust, koostada riskianalüüs ja tegevuskava riskide maandamiseks. Kõik see nõuab nii aega kui raha. Kuidas ettevõtjad sellega hakkama saavad?

Aasta alguses tehti sotsiaalministeeriumi tellimusel küsitlus-uuring, milles uuriti ettevõtete juhtide suhtumist töökeskkonna ja töötajate tervisega seotud tegevusse. Küsitluses osalenud 300 väikese või keskmise suurusega ettevõtte juhist või personalitöötajast enamik pidas töökeskkonda küll oluliseks, kuid tunnistas, et ei jõua, jaksa või oska sellega sisuliselt tegelda. Seejuures on problemaatilised väiksed, kuni kümne töötajaga ettevõttei, aga 94 protsenti Eesti ettevõtetest just sellised ongi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles