Toomas Kivimägi: Teet Roosaar tembutab jälle

Toomas Kivimägi
, Pärnu linnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi.
Toomas Kivimägi. Foto: Ants Liigus

Selle asemel et tegelda linnale oluliste küsimustega, pean jälle raiskama aega Teet Roosaare kompleksidele ja tema esitatud eksitava pildi ümberlükkamisele. Tean, et suur osa pärnakatest on neist teemadest tüdinenud, aga kuna Pärnu Postimees kordusi lahkesti soosib ja kuivõrd lugejate hulgas on ilmselt veel mõni, kes arvab, et ongi nii, nagu Roosaar kirjutab, siis nendele see lugu ongi.

Esiteks: mingist linnapea ega abilinnapeade palga tõusust pole keegi isegi rääkinud. Selge “ei” ütlesin pressikonverentsilgi. Ent seda Roosaar ei kirjuta.

Teiseks sai Mart Viisitamm nii 2008. kui 2009. aastal linnakassast iga kuu 60 000 krooni, millele lisandus 6000 krooni SA Pärnu Haigla nõukogu liikme tasu, ja see teeb kuupalgaks 66 000 krooni.

Toomas Kivimägi saab linnakassast 54 000 krooni (kõik palganumbrid on brutopalk). See on üle 18 protsendi vähem, kui sai Viisitamm, ja vähenemine on samas suurusjärgus kõigi ülejäänud linnavalitsuse ametnikega. Allasutuste palgakärbe on väiksem viis kuni kümme protsenti. Aastas teeb see 144 000 krooni vähem kui Viisitammel.

Peale selle maksis Viisitamm iga kuu filoloogilise nõustamise ja enda maine (küll ebaõnnestunud) parandamise eesmärgil OÜ Passionile linnakassast ligi 57 000 krooni, aastas kokku 684 000 krooni. Viisitamme mobiiltelefonikulu oli 2007. aastal 5250 krooni kuus (aastas 63 000 krooni), 2008. aastal 4188 krooni igas kuus (aastas kokku 50 263 krooni). Toomas Kivimägi mobiiltelefoniarve on 2010. aastal 200 krooni kuus.

Mart Viisitamme suurim “saavutus” Pärnus oligi kuuarve 11 251 krooni (nii palju ei jõua keegi rääkida, küll aga internetis surfata). Kui kõik need summad liita ja lahutada minu ametiauto bensiinikulu, on Toomas Kivimägi Pärnu linnapeana maksumaksjale Viisitamme ülalpidamisest odavam 852 000 krooni aastas. Nelja aastaga teeb see 3 408 000 krooni ehk 3,4 miljonit krooni. Kes sellest aru ei saa, on lihtsalt …! Eks näita ajakirjaniku taset küsimus Pärnu koolijuhilegi: “Kas järgmisel aastal peab õpilane kooli oma WC paberiga tulema?” Tule taevas appi! Me ei ela Kesk-Aafrika Vabariigis. Loomulikult tuleb meil püksirihma pingutada.

Seda ennekõike kahel põhjusel: esiteks Viisitamme-aegse süüdimatu laenuralli pärast ja teiseks majanduslangusega kaasnenud tulude vähenemise tõttu. Ei ole muid valikuid kui kulude vähendamine ja seda me oleme teinud.

Meie eelarvestrateegia on konservatiivne, mistõttu kinnitan veel kord, et 2011 on tegevuskuludes põhi, siit allapoole enam minema ei pea.

Tehtud ja 2011. aasta eelarves tehtavad kärped tagavad laenude ja võlgade teenindamise (aastal 2011 vähendame linna võlakoormust 39 miljonit krooni, aastal 2012 aga 52 miljonit krooni ja aastal 2013 juba 70 miljonit krooni). Sellega saame Pärnu linna laenukoormuse alla 60 protsendi, mis on kindlasti imperatiivne eeldus kas või näiteks ühe prioriteedi – uue silla tarvis Euroopa raha küsimiseks järgmisel Euroopa Liidu rahastamisperioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles