Geopoliitika, Marley, kosmonaut ja kanal

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuba- USA käepigistus Ameerika riikide tippkohtumisel.
Kuuba- USA käepigistus Ameerika riikide tippkohtumisel. Foto: Reuters

Pikaajalise rahvusvaheliste suhetega tegelejana ei saa ma ütlemata jätta, et praegused sündmused pakuvad võimsat vaatepilti. Mõni rahvas ja usugrupp maksab selle kinni küll oma vere ja varanduse puruks pommitamisega, aga nii ajalugu ja poliitika paraku käivadki. Praegu maailma kolmes kandis toimuv on kõrvutatav sellega, kui kogu Ida-Euroopa alates Eestist ja lõpetades Albaania-Makedoonia-Bulgaariaga lõunas tegi korraga sammu ja läks 1989–1991 Moskva mõju alt ära Euroopasse. Muutus kaardil missugune! Samamoodi kolib praegu ümber suurriik Ukraina: Venemaast eemale ja Euroopa külge!

Järgmine muutus on samuti suurriigi Iraani vabanemine USA eestvedamisel veel 30 aastat tagasi kehtestatud sanktsioonidest, milles kavalal kombel lõi 2010. aastast peale kaasa Venemaagi, et säilitada kontroll Kaspia-taguse gaasivaru tarnimise üle Euroopasse.

Nädalatagusele kommentaarile lisaks nii palju, et sunniitliku Türgi president Recep Tayyip Erdogan, kes siiani oli šiiitliku Iraani suunas vaid tuld ja tõrva saatnud, tegi pärast Lausanne’i kokkulepet kannapöörde. 7. aprillil jõudis ta Teherani, et panna uus alus piirkonna kahe mõjukama riigi koostööle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles