Valedega valimisi ei võida

Imre Sooäär
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär.
Imre Sooäär. Foto: PP

Viimasel ajal on Keskerakond mitmes maakonnalehes avaldanud hulga arvamusartikleid, mis otseste valede või oskusliku hämamisega püüavad pensionäre paanikasse ajada.

Paljud artiklitest väidavad, justnagu oleks praegune valitsus pensione vähendanud või seda teha plaaninud. On äärmiselt kahetsusväärne, et Keskerakond on valimiste lähenedes taas asunud ühiskonna nõrgemaid gruppe hirmutama. Oleks ammu aeg, et Keskerakond paluks pensionäride käest valede levitamise pärast vabandust.

Vastutustundetut käitumist ei õigusta miski, isegi opositsioonis olek, ja see tuleneb ilmselt Keskerakonna olulisest toetuse langusest eakate hulgas, muutes neid valimiste eel närviliseks. Samuti on Keskerakonnale pinnuks silmas asjaolu, et valitsus on välja võidelnud Eestile euro, sealjuures pensione vähendamata ja vanemahüvitise süsteemi lõhkumata. Selle asemel on kärbitud riigiaparaadi kulusid.

Olgu veel kord selgesti öeldud, et Reformierakond ei ole kunagi nõudnud pensionide vähendamist ega kavatse seda teha tulevikus. Valitsus ei kärpinud pensione kriisi kõige raskemal ajalgi, kui kogu riigis tehti suuri kärpeid nii era- kui avalikus sektoris.

Kui tõele näkku vaadata, on Reformierakonna juhitud valitsus viimase viie aasta jooksul pensione kahekordistanud. 2005. aastal oli Eesti keskmine vanaduspension 2302 krooni. Alates 2009. aasta aprillist on see suurenenud 4723 kroonini. Seega on pension kasvanud nende aastatega üle kahe korra, vaatamata raskele ajale. Reformierakond soovib edaspidigi pensione tõsta. Mida kiiremini tuleb masust välja majandus, seda kiiremini kasvavad pensionid. Just selleks seati sisse pensionide indekseerimine.

Mäletame, kuidas Keskerakonna juht kuulutas enne eelmisi valimisi küll Eesti krooni, küll pensionide kukkumist. Ometi osutusid need ettekuulutused mulliks. Täpselt sama püütakse praegu teha põllumeestega maarahva kongressi nimetuse all valimisüritust organiseerides. Oleks aeg rahva hirmutamisele ja paanika tekitamisele lõpp teha. See pole aus ega hea tava. Selle asemel võiks mõne asjaliku ideega lagedale tulla.

Tänapäeva normaalselt toimiva riigijuhtimise kõrval paistavad Keskerakonna juhitud pealinn ja selle rahaline seis eriti nukrad. Ja mitte ainult ei paista, vaid juba Põhjamaade Kreekaks tituleeritud Tallinn on sisuliselt pankroti äärel.

Tuleks väga hoolikalt vaadata, kas aasta lõpuks ikka kõik arved ja toetused välja makstud saavad. Aga ei taha hakata siin kahtlusi külvama. Peame lootma, et kuidagi saadakse hakkama. Katrin Saks on senisest avatumale linnajuhtimisele tee lahti teinud ja seda tuleb ainult tervitada.

Riigikogu valimiste lähenemine toob kaasa vajaduse arutelude järele, kuidas muuta Eesti elu paremaks. Erakondadel on selleks eri ideed ja põhimõtted ning nende selgitamine avalikkuses on kindlasti teretulnud. Kuid ühiskonna vähekindlustatud gruppide alusetu hirmutamine ja neile valetamine, nagu Keskerakond seda teinud on ja jätkuvalt teeb, on ebaeetiline ja vastutustundetu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles