Haigekassa soovitab odavamaid ravimeid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haigekassa algatas teavituskampaania “Erinevus on ravimi hinnas”, mille käigus soovitakse juhtida inimeste tähelepanu võimalusele säästa ravimitele kulutatavat raha, valides apteegis sama toimeainega ravimite hulgast soodsaima.

Mullu kulutas haigekassa soodusnimekirjas retseptiravimite hüvitamiseks 1,4 miljardit krooni. Peale selle panustasid patsiendid ligi 800 miljonit krooni oma taskust. Samal ajal saanuks hakkama märgatavalt väiksema summaga.

“Inimeste omaosaluse kujunemist lähemalt uurides selgus, et sageli eelistatakse apteegis kõrgema hinnaga ravimit ja seetõttu kulutatakse rohkem kui vajalik,” ütles haigekassa juhatuse liige Mari Mathiesen. “Inimese omaosalust saaks oluliselt vähendada, kui inimesed teaksid ja julgeksid apteegist sama toimeainega ravimite hulgast odavamat küsida.”

Eestis kasutatakse palju originaalravimeid, mis on geneerilistest ravimitest sageli tunduvalt kallimad. “Üsna levinud on väärarusaam, justkui poleks odavam, geneeriline ravim originaalravimiga võrreldes samaväärne,” nentis ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp. “Geneeriline ravim on niisama tõhus, ohutu ja kvaliteetne kui originaalravim, sest neid kontrollitakse samade kvaliteedistandardite järgi. Inimest ravib ikka toimeaine, mitte ravimipakendil olev kaubamärgi nimi.”

Perearstide liidu esimees Ruth Kalda rõhutas, et arstid peaksid arutama patsiendiga muu hulgas läbi rohtude maksumuse, et vähendada ravi katkestamise ohtu.

“Kindlasti soovitame patsientidel oma arstile teada anda, kui rahalistel põhjustel võib jääda ravim välja ostmata,” julgustas Kalda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles