Endla noored näitlejad andsid Häädemeestel kirjandustunni

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri noored näitlejad käisid Häädemeeste keskkoolis kirjandustundi andmas.
Endla teatri noored näitlejad käisid Häädemeeste keskkoolis kirjandustundi andmas. Foto: Endla teater

Endla teatri noored näitlejad Fatme Helge Leevald, Karl Edgar Tammi, Sander Rebane ja Lauri Mäesepp ning lavastaja Laura Mets valmistuvad suvelavastuseks „Werther“. 23. aprillil käisid nad Häädemeeste keskkoolis, kus kümnendikud olid äsja läbi lugenud Goethe „Noore Wertheri kannatused“. 

Kahe kirjandustunni jooksul uuriti koolinoorte suhtumist maailmaklassikasse, kirjandusse üldisemalt ja arutleti üheskoos raamatu teemadel, vahendas Endla teatri pressiesindaja Eveli Loorents.

Kirjandusõpetaja Kaire Laine sõnade kohaselt oli 18. sajandi teisel poolel kirja pandud teos kümnendikele paras pähkel. Häädemeeste kooli õpilased said väljakutsega hästi hakkama ja lõid arutelus aktiivselt kaasa. Nende jutu järgi oli tegemist tavalisest hoopis teistsuguse ja põneva tunniga, kus nad said oma arvamust avaldada ühiskonna, armastuse ja kire teemadel. Osalejad tõdesid, et ootavad huviga Goethe teose lavaletulekut.

Goethe romantilisest kiriromaanist inspireeritud „Werther“ esietendub Kaelase mõisa pargis 11. juulil. Kümnel korral etenduv lavastus toob publiku ette loo nooruslikust idealismist ja esmakogemuste erksusest. 

Seistes valiku ees, kas jääda mugavusstsooni või võtta risk, on idealistlikud noored igal ajal sarnased. Nad põlevad soovist muuta maailma, astuda kodanliku mugavuse vastu, avardada piire ja viia ellu suuri ideid. 

Lavastaja Laura Mets ja neli hiljaaegu teatrikooli lõpetanud näitlejat küsivad, kuidas elada suure sisemise põlemisega, ent seejuures pääseda Wertheri saatusest. Seetõttu on nad endale eesmärgiks võtnud elada prooviperioodil niisama kirglikult kui lavastuse nimitegelane. Kõik või mitte midagi! 

Endast kõik andes suplesid nad varakevadises Pärnu jões ja jooksid otse Rannametsa Luitejooksu finišist plakatifoto sessioonile. Ootamas on veel mitu katsumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles