Pärnu kodusid hakkab peatselt kütma uus elektrijaam

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiaseltsi Fortum Termesti Pärnu koostootmisjaama operaatoriruum.
Aktsiaseltsi Fortum Termesti Pärnu koostootmisjaama operaatoriruum. Foto: Ants Liigus

Ehitusliku poole pealt valmis saanud Pärnu elektrijaamas, mis hakkab sooja andma kogu Pärnu linnale, käivad juba häälestus- ja katsetamistööd.

Pärnu elektrijaam, millesse Soome kontsern Fortum on investeerinud 1,2 miljardit krooni, on ehitusliku poole pealt valmis. Sarnaselt Väo ja Tartu elektrijaamaga kasutatakse Pärnus kütusena turvast ja puiduhakmeid ning toodetakse nii elektrit kui soojust, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Praeguseks ongi enamik ehitajaid, keda tipphetkedel oli korraga ametis kolmesaja ringis, objektilt lahkunud. Nüüd saabuvad territooriumile elektrijaamale turvast ja puiduhaket toovad autod. Ka mõnele ehitusmehele jätkub veel tööd, sest suurel objektil tuleb ikka ette midagi, mis enne selle käikuandmist kohendamist vajab.

Pärnu elektrijaama juhataja Eduard Enns ütles, et kõik seadmed on paigaldatud. "Toimub kokkutöötamine, süsteemide vigade väljaselgitamine, nende parandamine, iseenesest on nüüd juba ainult selline häälestamis- ja katsetamistöö," rääkis ta.

Kuigi firmat alles käivitatakse, lülitati soojatarbijad jaama võrku üleeile ja elektritootmine käib. Selleks aga, et elektrit müüa, tuli Eesti Energiale liitumistasuna maksta 18 miljonit krooni.

Fortum Termesti Lääne-Eesti piirkonna juhataja Hillar Nuut kinnitas, et soojaklientideks on kogu Pärnu linn. "See, kes varem sai soojuse Suur-Jõe keskkatlamajast, on nüüd lülitatud elektrijaama taha. Elektrijaam annab klientidele sooja kuni miinus nelja kraadini. Sealt edasi tõuseb linna koormus nii suureks, et peame tööle lülitama veel meie tipukatlamajad, mida juhitakse samuti siit elektrijaamast," kirjeldas Nuut.

Elektrijaama südames, kust kogu protsessi juhitakse, käib vilgas askeldamine, kohal on nii mitme Soome firma kui Siemensi esindajad Tšehhist. Tavainimesel võtab kuvaritelt ja ekraanidelt tulev info silme eest kirjuks, siinsed operaatorid peavad siit olulise välja lugeda oskama.

"Meil on kaks operaatorit vahetuses. Nad jälgivad protsessi: katlaprotsessi, turbiiniprotsessi, kuidas turbiin töötab, samamoodi Pärnu kaugkütet," lausus Pärnu elektrijaama protsessiinsener Priit-Mihkel Pihu. "Praegu  on vastutus veel soomlaste käes, jaama pole üle antud. Kui jaam antakse üle, tuleb suur vastutus. Siis võtab jalad värisma, ma arvan".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles