Kuus poni suri teadmata põhjusel

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Teemant.
Andrus Teemant. Foto: Ants Liigus

Pärnumaal Sigaste külas Raja talus miniloomi kasvatav Andrus Teemant peab tõenäoliseks, et tema kuue poni surm on seotud läinud neljapäeval seal kandis marutaudivastase vaktsineerimise programmi raames lennukilt alla visatud peibutussöödaga.

„Ma ei ole kedagi süüdistanud, aga fakt, et lennuk üle lendas ja et pärast seda hakkasid ponid surema, on olemas,” tõdes eilegi veel juhtunut rängalt üle elanud Andrus Teemant.

Ehkki on avaldatud arvamust, nagu oleks juhtunu põhjustanud keegi, kellel on Teemantide vastu rusikas taskus, või loomade karjamaal söödud mürgine taim, ei pidanud Teemant ei üht, ei teist vähimalgi määral tõenäoliseks.

Vaenlasi tal oma teada pole ja juba 11 aastat talus peetavad ponid on söönud aastaid samas koplis, ilma et midagi nende tervisega oleks juhtunud.

Kuigi Teemant kedagi ei süüdista, on ta lendurite käitumisest hämmastuses. „Oleks lendur reegleid järginud ja vältinud üle loomakarja lendamist, siis ei oleks mul võib-olla põhjust ka praegu sellest rääkida,” nentis Teemant. „Aga nägin lendamist oma silmaga ja enne nägid naabrimees ja ema veel kahte ülelendu.”

Rääkija meenutas, et ta veel imestas, kuidas piloot ei näinud lagedal rohtu näksinud ponikarja, sest vaid pime võis sellest mööda vaadata. „Mõtlesin, kas lendurile hakkasid meie loomad meelima, et tahab õhuekskursiooni teha, ma ei mõelnud, et ta tahab meile kurja teha.”

Ometi ühtegi peibutussööda pakikest taluperemees koplist ei leidnud.

Veterinaar- ja toiduameti marutaudivastase vaktsineerimise projektijuht Enel Niin kommenteeris juhtunut Pärnu Postimehele järgmiselt: „Omanik väidab seda, tuginedes tõsiasjale, et mõni päev varem nähti talu kohal lennukit. Hukkunud loomadel teostatud lahangute käigus ei ole leitud seedetrakti lahatud osadest vaktsiinsööda ega selle osade jääke. Samuti ei ole minule teadaolevate andmete kohaselt karjamaalt, kus loomad viibisid, leitud vaktsiinsööta ega selle osi.”

Veel märkis projektijuht: „Tõene on see, et vaktsineerimist piirkonnas viidi läbi 16. septembri pealelõunal ning Raja talu vahetust lähedusest lendas lennuk läbi kahel korral. Läbi viidud positsioneerimiste tulemusel saab öelda, et kumbki lennujoon, mis antud talu lähemast ümbrusest läbi kulges, ei kulgenud üle kõne all olevate loomade karjamaa.”

Et juhtunu põhjused selgeks saavad, selles Raja talus ei kaheldud. „Milleks muidu on meil veterinaarmeditsiin üldse olemas,” tõdes Teemant.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles