Reformierakonda ei huvita ettevõtjate argumendid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson.
Jüri Jaanson. Foto: Urmas Luik

Sotsiaalmaksu langetamiseks raha kokku kraapiv Reformierakond ei taha kuuldagi ettevõtjate argumentidest, et majutusteenuste käibemaksu tõstmine mõjub Pärnumaa turismimajandusele laastavalt.

Võimuerakond esitab suure töövõiduna järeleandmist, et turismiettevõtjatelt ei võeta alates 2017. aastast ära mitte kogu kasumit, vaid ainult pool sellest. Vähemaks jääb raha, mille arvelt töötajate palku tõsta, ruume renoveerida ja ennast reklaamida, samal ajal tuleb Eestisse järjest vähem turiste.

Veerand töötajatest sõltub turismist

Kuna Pärnu on Eesti turismisihtkoht number üks väljaspool Tallinna ja ligemale veerand Pärnumaa töötajatest on seotud turismi või seda teenindavate valdkondadega, kutsus 23 turismiettevõtet neljapäeva pärastlõunal kohtumisele kõik Pärnumaalt valitud riigikogu liikmed. Tulid ainult reformierakondlased Toomas Kivimägi ja Jüri Jaanson ning sotsiaaldemokraat Mark Soosaar, kelle häälte abil maksutõusu kavandatakse.

Hakatuseks selgitas Kivimägi, et ta on erakonnasisestes vaidlustes olnud majutusteenuste käibemaksu tõstmise vastu, kuid jäänud vähemusse. Endise Pärnu linnapeana teab ta sedagi, et 9–10 miljonit eurot investeeriv Estonia SPA Hotels kaotab maksutõusu tõttu 150 000 – 160 000 eurot aastas ja saab sotsiaalmaksu langetamisest tagasi 22 000.

Reformierakonna lubatud sotsiaalmaksu ühe protsendi võrra langetamine, mis röövib riigikassast 90 miljonit eurot, ongi üks maksutõusu põhjustest. Ettevõtjad ei näe sellest erilist tulu tõusmas ning soovitavad inflatsiooni kiirendava kütuseaktsiisi tõusu ja majutusasutuste käibemaksu tõstmise ära jätta.

“Viskasin lauda sotsiaalmaksu langetamise ühe protsendi võrra. Ettevõtjad pole õnnelikud. Samas öeldakse, et ka üksikisiku tulumaksu langus algas 26 protsendilt,” kõneles Kivimägi.

Sama raha võiks õlleaktsiisist leida

Riik loodab majutusteenuste käibemaksu tõstmisest koguda 11,3 miljonit eurot. Tervis Spaa Grupi juhatuse liige Jaan Ratnik ja teised turismiettevõtjad on kindlad, et seda mõjuanalüüsita arvestatud summat ettevõtetelt koguda ei õnnestu, kuid kahju maksutõusust on suur.

Riigieelarve jaoks on 11,3 miljonit üsna väike raha. Pärnu linnavolikogu esimehe, reformierakondlase Andrei Korobeiniku hinnangul õnnestuks lahja alkoholi aktsiisi tõstmisega koguda tunduvalt suurem summa. Lahja ja kange alkohol on praegu maksustatud erinevalt ja kavandatav alkoholiaktsiisi tõus on planeeritud mõlemale võrdselt, mitte lahja alkoholi aktsiisi rohkem tõstes.

Jaanson rääkis, et ta ei poolda lahja alkoholi aktsiisi suuremat tõstmist. Soosaar pidas seda õigeks ja majutusteenuste käibemaksu tõstmist valeks. “Üks põhjusi, miks õlleaktsiisi kallale ei mindud, oli ähvardus kohtusse minna,” selgitas Kivimägi.

Varem riigikogu liikme ja Pärnu rahanduse abilinnapeana töötanud Annely Akkermann ütles, et ta pole päri loogikaga, nagu saaks toetusi suurendada üksnes makse tõstes. “Selle 11 miljonit leiaks eelarvest üsna kergesti. Kui majutusteenuste käibemaksu langetada, siis majandus elavneks ja muu kauba käibemaksust saaks riik rohkem raha. Olen kindel, et see maksumuudatus toob riigile kahju,” rääkis Akkermann.

Kivimägi nõustus, et 11,3 miljoni euro kogumiseks oleks riigil teisi võimalusi. “Ettevõtte tulumaksu kehtestamine ja astmeline tulumaks on ühe sammu kaugusel,” kirjeldas ta suuremaid alternatiive, mille vastu Reformierakond tegelikult võitleb.

“Kas ettevõtte tulumaksus on siis midagi halba?” küsis ettevõtja Ago Kalmer. “Mina olen selle vastu,” vastas Kivimägi.

Kivimägi hirmutas nurisejaid EKREga, kes praeguse võimuliidu lagunedes koalitsiooni võib pääseda. Aga ta ei küsinud endalt, miks maaettevõtjad Reformierakonda ei poolda ja EKRE poliitikat rohkem enda omaks peavad.

Pank peab turismi riskantseks

Majutusteenuste käibemaksu tõusu laastav mõju algab just väikeettevõtjatest, kellest paljud elavad maal ja ümbruskonnas tööd pakuvad. Kui turismitallu külastajaid ei tule, pole ka söögivalmistajatel, poemüüjatel ja paljudel teistel teenistust.

Neljapäevasel kohtumisel rääkis üks väikeettevõtja, et pank keeldus tema laenu refinantseerimast, sest peab majutusteenuste turgu riskantseks. Hedon SPA, Estonia, Tervis, Viiking jpt on viimastel aastatel investeerinud miljoneid eurosid, nüüd tuleb neil maksutõusuga toime tulla.

Kuidas majutusteenuste käibemaksu tõus Eesti majandusele täpselt mõjub, ei tea keegi. Ratniku jutu järgi on rahandusministeerium piirdunud Exceli tehetega ja konjunktuuriinstituudi uuringus prognoositakse üksnes turistide arvu kuueprotsendilist langust. “Majutusettevõtete jaoks on tähtis ka see, mitu ööd turist siin vähem on,” lausus ta.

Ratnik oli üllatunud sellest, et kui ettevõtjad tulevad välja argumentidega, siis poliitikud ei sea neid mitte kahtluse alla, vaid talitavad nii, nagu oma informeerituse tasemelt õigeks peavad. “Lüüakse kand maha, ähvardades algul sektorilt kogu kasum ära võtta, ja arvatakse siis, et lepime poole kasumiga,” kirjeldas ta riigikogu fraktsioonidega kohtumisi.

Võimuliit on lubanud, et ta üritab Euroopa Liidu toetustega maksutõusu mõju vähendada. “Meede ei asenda igapäevast sissetulekut,” sõnas Tartu ülikooli Pärnu kolled˛i turismiosakonna juhataja Heli Müristaja.

Jaanson tõdes, et ega tal ühtegi head sõnumit öelda ole, sest iga erakond püüab oma valimislubadusi ellu viia ja Reformierakonnal on selleks sotsiaalmaksu langetamine. “Majutusasutuste käibemaksuerisusest saavad kasu vaid rikkamad,” leidis ta.

Soosaare jutu järgi ütleb talupojamõistus, et lehmalt ei saa rohkem piima, kui talle vähem süüa anda. Ta lubas, et üritab komplektis arutlusele tulevat maksumuudatuste paketti esimese ja teise lugemise vahel lõhkuda, et sealt majutusteenuste käibemaksu tõus välja saada. Kas seda teevad sotsiaaldemokraadid erakonnana, üks saadik või saadikurühm, ei osanud Soosaar prognoosida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles