Mõisates kõlavad kammerkontserdid

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõstamaa mõis.
Tõstamaa mõis. Foto: URMAS TAUL/PRNPM/EMF

Laupäeval, 13. juunil toimuvad Pärnumaa Võidula ja Tõstamaa mõisas suvefestivali Mõisamängud avakontserdid.

Kammermuusikute kunstilise juhi Diana Liivi teatel esineb Võidula mõisas laupäeva keskpäeval Draamakeldri kvintett Valgre Inglid, mille moodustavad Linda-Anette Suss (viiul), Jandra Puusepp (saksofon), Aivi Tilk (akordion), Liina Amon (löökpillid) ja Diana Liiv (klaver). Kavas on Valgre, Doelle, Kõrver, Šostakovitš, Yardier jt.

„Ansambel tuli kokku 2014. aasta suvel Eesti draamateatri Raimond Valgre elul põhineva suvelavastuse “Laul, mis jääb” muusikalise osana,“ rääkis Liiv. „Ansambel moodustati ajaloolise Valgre ansambli ehk Draamakeldri kvinteti eeskujul. Draamakeldri kvintett tegutses Valgre eluajal Draamateatri keldris asunud baaris. Raimond Valgre mängis ansamblis klaverit.“

Ansamblis mängivad klassikalise akadeemilise haridusega muusikud, kellele on Valgre ajastu muusika esitamine rõõmus ja värskendav vaheldus nende repertuaaris olevale enamjaolt akadeemilisemale muusikale. Kõlab ka vene klassiku Dmitri Šostakovitši kuulus valss džässisüidist nr 2, mis selles kontekstis on igati omal kohal.

Seaded on koosseisule teinud draamateatri muusikajuht helilooja Malle Maltis.

Tõstamaa mõisas astub laupäeva õhtupoolikul üles keelpillitrio Fresh!, mille moodustavad Egert Leinsaar (viiul), Karin Sarv (vioola) ja Villu Vihermäe (tšello). Kavas on Strauss, Schubert ja Cras.

„Kontserdikavas on kolm eredat näidet keelpillitrio repertuaarist,“ ütles Liiv. „Kolm värskelt kokku tulnud Tallinna kammerorkestri noort muusikut annavad värskendava muusikaelamuse.“

Tallinna kammerorkester esineb peale Eesti paljudel mainekatel festivalidel üle maailma ja on koostööd teinud paljude tunnustatud plaadifirmadega.

Üks hiljutistest TKO saavutustest on osalemine Arvo Pärdi autoriplaadi “Adam’s Lament” salvestusel, mis pälvis 2014. aastal Grammy.

“Mõisamängud” on kammermuusikute suvefestival unustatud mõisates ja see toimub 13. juunist 21. augustini. Tänavune festival on järjekorras seitsmes.

Festivalil esinevad muusikud Eestist, Prantsusmaalt, Venemaalt ja USAst.

Koostöös mõisakoolide ühenduse unustatud mõisate külastusmänguga toimuvad kontserdid põhiliselt külastusmängus osalevates mõisates üle Eesti ja vastavatel külastuspäevadel (13. ja 27. juunil, 11. ja 12. juulil, 1. ja 15. augustil).

Ajaloolises ja hubases õhkkonnas kohtuvad mõisalood, mängud ja muusika. Külastusmängus osalevates kontserdipaikades on igal täistunnil giidiga jalutuskäik, avatud on näitused ja kohvikud. Koolide tugevuse ja mõisate eripära rõhutamiseks korraldatakse töötube ja muud huvitavat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles