70aastane Sirp

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Täna möödub 70 aastat päevast, kui Venemaalt imporditud revolutsiooni tulemusena tekkinud Eesti NSVs hakkas ilmuma nädalaleht Sirp ja Vasar.

Tagantjärele võib tõdeda, et ka “sotsialismi viljastavates tingimustes” on üht-teist tarvilikku sündinud. Kultuurileht Sirp ja Vasar, mis nüüd juba aastaid Sirbi nime all ilmunud, on kindlasti üks selliseid sünnitisi. Keskealised ja vanemad inimesed mäletavad hästi, et nõukogude ajalgi pakkus kultuurileht rohkesti väärt lugemist. Olgu või mainitud kosmopoliit Gustav Naani 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses Sirbis ja Vasaras ilmunud kirjutised. Rääkimata lehe oluliselt rollist 1980. aastate lõpus. Ja isegi kui leht vahel sisutühi tundus, oli viimane ehk 16. lehekülg see, mis ikka end lugema kutsus. Sirbi praegusel peatoimetajal Kaarel Tarandil on paraku käia veel pikk tee, et nädalaleht uuesti omaaegsetesse kõrgustesse tõsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles