Pärnu: mullune kodanikuanarhia jääb ära

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotid hakkavad juba tänavate äärde kogunema, kusjuures neist mõne kandilist vormi arvestades pole tegu ainult puulehtedega.
Kotid hakkavad juba tänavate äärde kogunema, kusjuures neist mõne kandilist vormi arvestades pole tegu ainult puulehtedega. Foto: Ants Liigus

Pärnu linn korraldab enda kulul sügiseste puulehtede veo tänavugi, kuid mullusest väiksemas mahus ja omal volil linnalehtede hulka sokutatud prahti tasuta ära ei viida.

“Lehtede tasuta veo linnast korraldab majandusosakond ka tänavu, kuid kindlasti mitte sellises ulatuses kui mullu,” sõnas Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja. “Põhimõte jääb veograafiku koostamisel küll samaks, et veame riisutud lehed neilt tänavatelt, kus kasvavad linna alleepuud. Kuid me ei lase mõningaid vastutustundeta linnakodanikke sundida end selle töö katte all vedama kaugemalt toodud lehemassi ega kottidesse peidetud olmeprügi.”

Mullu nõnda juhtus: Paikre prügila komposteerimisjaama linna poolt veetud üle 200 tonni lehemassi hulgast sõeluti välja 1,8 tonni kodust prahti.

Tunamullu oli majandusosakonna esitatud andmete järgi lehemassi hulka poetatud koguni 4,16 tonni olmeprahti.

Mitte laisad, aga kavalad linlased

Olmeprahist isegi suurem probleem on majandusosakonna töötajate sõnutsi see, et osa pärnakaist poetab pimeduse varjus või lausa avalikult tasuta viidava lehemassi hulka jumal teab kust riisutud puulehti. Kotte lehemassiga, mis olid kaugemalt kokku toodud ja linnatänavate äärde jäetud, leidus läinud aastal sadu.

“Seda me tänavu lubada ei saa,” oli Talvoja resoluutne. “Mullu kulutas linn kaugelt üle 100 000 krooni alleepuude lehemassi veole, tänavu meil nii palju raha selleks ei jätku.”

Mullu läksid paljud Pärnu maja- ja aiaomanikud nii kaugele, et hakkasid plastkotte tänavate äärde tõstma lootuses, et linnavõim need viimaks minema viib. Enamasti lõpuks viiski, kuigi kotte oli poetatud igale poole peatänavate äärde, kaugeltki mitte ainult sinna, kus lehevedu toimus linna kulul. Enamgi: kotte poetati parkidesse pärast sedagi, kui pargid olid riisutud lehemassist puhtaks veetud.

“Tänavu peab enamik majaomanikke oma kohustuslikud alad ise puhtaks tegema ja kui alleede alused on kord linna kulul puhtaks viidud, aga sinna pärast linnapoolse lehtede äraveo kampaania lõppu uued kotid kuhjatakse, tuleb sealgi majaomanikel endal kord majja luua,” rõhutas Talvoja.

Nii on ikka olnud

Pärnu linnavalitsus on linna rahakoti toel sügiseste puulehtede vedu alleedega ääristatud tänavatelt korraldanud läbi aastate.

“See on vastutulek majaomanikele, kellele heakorraeeskirjaga määratud kohustusliku puhastusala puhtana hoidmine on tänavaäärse tiheda kõrghaljastuse tõttu eriti raske,” tähendas Talvoja. “Ülejäänud Pärnu majaomanikud, kelle hooldusalalt linn tasuta lehti vedama ei hakka, peavad sellel aastal ise lehtede veo organiseerima.”

Pärnu heakorraeeskirjaga majaomanikele määratud kohustuslikud puhastusalad ulatuvad krundipiirist sõiduteeni.

Linnavalitsuse majandusosakond kinnitas, et kui on kokku lepitud sügislehtede tasuta veo graafik, teatatakse sellest ajalehe kaudu. Mullu alustati leheveoga 10. oktoobril, tänavu tehakse sellega algust ilmselt hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles