Kelle valedega valimisi ei võida?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Imre Sooäär kirjutas Pärnu Postimehes, et valedega valimisi ei võida. Ehk arutaks siis, milliste tõdedega ta valimised võidab.

Kummalisel kombel tahab Sooäär kogu senise pensionitõusu enda erakonna kontole kirjutada. Kui 2005. aastal moodustati Reformierakonna-Keskerakonna kompromissikoalitsioon, siis just tänu kompromissile suutis Keskerakond läbi suruda pensionitõusu ja selle tõttu tuli ohvriks tuua astmelise tulumaksu kehtestamine. Pandi paika iga-aastane 1. aprilli pensionide indekseerimine, millega loodeti garanteerida pensionide stabiilne tõus või vähemalt nende stabiilsus, et pensionäride elatustase ei langeks pideva elukalliduse tõusuga. Juba 2009. aastal langes ettenähtud 13protsendine indeks viie ja edasi nulli protsendini. Kui see ei ole pensionide vähendamine, siis mis see on?

Kaudseid pensionialandamisi on tulnud ridamisi. Ainult esimese suurema pensioni sain, siis vastati ametist, et pensionid tulumaksustati, kojukanne muudeti tasuliseks; lisa-aktsiisitõus mõjus kõige rängemalt majanduslikult kindlustamata inimestele; töötavatelt pensionäridelt kaotati tulumaksuvabastus.

Sellistes tingimustes ju langeb pension kogu aeg ja ega see pensioni numbergi langemata saa jääda. Kui ikka minu sünnikoduvallas läks 1. klassi sel aastal läbi aegade esimest korda ainult üks laps, naabervallas paar ja kaugemal neli-viis last, ei ole tulevikus isegi teoreetiliselt võimalik pensione langetamata jätta, kui pensionisambasse maksumaksjaid enam ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles