Kelle oma on maarahva kongress?

Aleksei Lotman
, riigikogu liige (Eestimaa Rohelised)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lotman.
Aleksei Lotman. Foto: PP

Septembri eelviimasel nädalal potsatas mu e-postkasti kutse 8. oktoobril toimuvale maarahva kongressile. All oli korraldustoimkonna esimehe ja aseesimehe, mu Toompea kolleegide Arvo Sarapuu ja Ester Tuiksoo nimi. Tänan kutsumast muidugi, kuid mul on sel ajal muud kohustused, mida võib-olla oleks andnud ümber tõsta, kui kutse tulnuks mõnevõrra varem. Aga mitte sellest ei taha ma kirjutada.

Keskerakond väljastas esimesed teated kavandatavast kongressist juba märtsis, kuid veel selle nädala alguse seisuga polnud ükski riigikogu maaelukomisjoni liige ürituse kutset saanud.

Sestap paistis vähemalt seni, et tegemist on ühe erakonna üritusega. Ja selle tõttu on loomulikud paljude varasemate kongressidega seotud inimeste valulikud reaktsioonid, alustades tegevpoliitikutest ja lõpetades taluliidu juhtidega.

19. septembril teatas Eesti külaliikumise Kodukant juhatus, et organisatsioon ei osale kongressil. Selgituses märgitakse, et üritus on kantud poliitilise propaganda ja valimiskampaania vaimust ning apoliitilisel organisatsioonil pole sinna asja.

Asja teeb keerulisemaks see, et vahepeal kavandas maaülikool oktoobri lõppu maarahva kongressi, kuid loobus, sest kaks samanimelist üritust samal ajal oleks kindlasti segadust külvanud.

Liiati hakkas Keskerakond just maaülikooli ürituse politiseerimises süüdistama. Päris huvitav, kas ülikool on tõesti poliitilisem kui erakond?

Teisalt on praeguseks korraldusega liitunud nii põllumajandus-kaubanduskoja kui põllumeeste keskliidu juhtliikmeid, samuti veel Rahvaliitu jäänud maapoliitikuid.

Seega on ettevõtmise kandepind justkui laienemas, aga kas erakonnaülesest ja kogu maarahvast ühendavast ettevõtmisest ikka saab praegu rääkida? Kui üle poole maapoliitikuist, suurima liikmeskonnaga põllumeeste organisatsioon ja külaliikumine sellest eemale jäävad, kas siis on tegu maarahva probleemide jõulise esitamise või jõulise esilekutsumisega?

Poliittehnoloogiliselt on Keskerakond kahtlemata teinud tugeva käigu, nagu nad seda oskavad ja nagu neile omane, siiski on see lühiajaline võit ühiskonna pikaajaliste huvide arvelt. On igati loomulik ja väga tervitatav, et erakonnad on hakanud mõistma maaelu tähtust ja korraldama vastavaid konverentse.

Näiteks rohelised peavad oma maaelu visioonikonverentsi “Maa mahedaks“ 26. novembril Tartus ökomessi raames ja küllap kavandavad valimiseelsel talvel selliseid üritusi teisedki. Ometi ei tohiks ükski erakond ärastada maarahva kongressi nime, see peaks jääma erakonnaüleseks ja maarahvast ühendavaks ettevõtmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles