Küünis esineb suursugune õpetaja

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heatahtlik ja rõõmsameelne laama Garchen Rinpoche on aidanud inimesi erinevatest sõltuvustest vabanemisel.
Heatahtlik ja rõõmsameelne laama Garchen Rinpoche on aidanud inimesi erinevatest sõltuvustest vabanemisel. Foto: Erakogu

Kui tahate kuulda ja näha inimest, kes kannab oma rahva seas tiitleid “ülimalt auväärne”, “tema pühadus” ja “suur joogi”, avaneb homme Pärnus selleks võimalus.

Endla Küünis peab tasuta loengu Tiibeti budistlik pühamees ja valgustunud meister Garchen Rinpoche.

Tänapäeval on harukordne kohtuda bodhisattva ja buddha’ga, sest nii kutsutakse budistlikus traditsioonis inimesi, kes on pühendanud kogu oma eksistentsi kaasolendite kannatusest vabastamisele.

Siinse budistliku keskuse kutsel Pärnus viibiva Tema Pühaduse VIII Garchen Rinpoche puhul on Tiibeti tavade järgi tegu tõestatud taassünniga. Suurte vaimsete õpetajate taassündide avastamine on Tiibetis sadu ja tuhandeid aastaid kestnud keeruliste reeglitega tava.

Garchen Rinpoche kaheksas taaskehastus ilmus 1936. aastal Nangchenis Khamis Ida-Tiibetis. Nangcheni kuningas võttis enesele isikliku vastutuse, leidmaks VII Gar Tinley Yonkyabi ümbersündi. Seitsmeaastaselt toodi Garchen Rinpoche Lho Miyali kloostrisse, kus ta tundis ära oma endised pidulikud rõivad ning muud tseremoniaalsed esemed. Ühes ruumis pidi ta teiste kujude hulgast tundma ära oma laama. Ta osutas drikung’i liini rajaja Jigten Sumgö ni kujule ning kinnitas oma taassünni autentsust ütlusega: “Tema on minu laama.”

Drikung kagjü on üks Tiibeti budismi koolkondadest, mille vaimne traditsioon on kestnud katkematuna umbes aastatuhande, selle uhkuseks on haritud õpetlaskond ja kõrge vaimse teostusega joogide arvukad põlvkonnad. Tiibeti budismi eripära on, et koolkonnad pigem täiendavad teineteist kui konkureerivad omavahel.

11.-22. eluaastani juhtis Garchen Rinpoche Lho Miyali kloostrit. Seejärel vangistati ta Hiina kultuurirevolutsiooni keerises 20 aastaks, kus ta ülimalt raskel sunnitööl virgus ja tunnistati õpetajate poolt bodhisattva kehastuseks.

Viimastel aastatel on Garchen Rinpoche enda õlule võtnud vastutuse ehitada üles kõik Ida-Tiibeti drikung kagjü kloostrid, samal ajal ihu ning hingega jagades liini õpetusi kõikidele huvilistele.

Teda tunnustatakse kui selle budistliku koolkonna suurt joogit, kes on kõigiga väga heatahtlik ja taktitundeline, tegutsedes ainult kaasinimeste hüvanguks, teenides nii avalikkuse suure lugupidamise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles