Pronksimees Õiglane: medal on punktisummast olulisem

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aasta U23 EMil pronksmedali võitnud Janek Õiglane.
2015. aasta U23 EMil pronksmedali võitnud Janek Õiglane. Foto: Tairo Lutter

Kümnevõistleja Janek Õiglane ei mõtelnud kergejõustiku U23 Euroopa meistrivõistluste eel medalile, küll aga soovis koguda 8000 punkti. Lõpuks läksid aga eesmärgid vahetusse: Õiglane kogus 7945 punkti, kuid võitis sellega pronksmedali.

«Emotsioonid on nii laes, et ma ei oskagi midagi ütelda… väga hea tunne!» õhkas Õiglane. «Pärast 1500 m jooksu sain aru, et sellisel võistlusel on medal punktisummast olulisem. Kuigi… loomulikult oleks 8000-punktise tulemusega ilusam poodiumile astuda.» Õiglasel pole nurisemiseks siiski vähimatki põhjust. 7945 punkti tähendab isikliku rekordi parandamist 130 punkti võrra.

Kodusel Kadrioru staadionil toimunud jõuproovil oli Õiglase pronks Eesti ainus medal. Seega sai temast justkui koondise päästeingel. Täpselt samamoodi oli 2011. aastal Tallinnas toimunud U20 EMil võitnud viimase päeva lõpus ainsa medali – kuldse – odaviskaja Liina Laasma.

Kümnevõistlus tähendab eestlastele alati midagi rohkemat kui lihtsalt üks suvaline kergejõustiku ala. Seepärast oskasid ka staadionile kogunenud pealtvaatajat seda saavutust väärikalt hinnata. Kuigi kümnevõistluse autasustamine toimus paarkümmend minutit pärast võistlusprogrammi viimase ala lõppu, ootas suur hulk inimesi kannatlikult jahedal staadionil, et näha, kuidas olümpiavõitja Erki Nool riputab Õiglasele kaela pronksmedali.

Emotsionaalne hetk – Eesti kümnevõistlusel on väärt järelkasv! Püsti seisvad inimesed, võimas aplaus!

Triumfile eelnes aga meeletu pingutas. Õiglane püsis kogu kahepäevase võistluse justkui varjus. Rekordigraafikute võrdlus näitas, et tegelikult on tal hea võimalus sekkuda lõpuks suurde mängu. Ülesanne polnud kaugeltki lihtne, ta edestas küll pidevalt isikliku rekordi graafikut – vahepeal koguni enam kui 200 punktiga – , kuid ka konkurendid edenesid varasemast paremini.

Avapäeva järel oli koguni kaheksal mehel kogutud üle 4000 punkti, neist Õiglane oligi 4045 silmaga viimane selle taseme sportlane. Avapäeva tipphetkedeks olid 14.88ga saadud alavõit kuulitõukes ja isikliku rekordi 2.04 kordamine kõrgushüppes. «Soovisin koguda üle 4000 punkti ja see õnnestus. Ühtegi ärakukkumist ei olnud, kõik läks nii, nagu tahtsin,» märkis Õiglane avapäeva järel.

Teisel päeval alustas Õiglane korraliku tõkkejooksu ja kettaheitega, ent ületas teivashüppes vaid 4.50 ja andis sellega punkte ära. Hiljem tunnistas ta, et sellel hetkel ei näinud ta medali võitmiseks mingit võimalust.

«Teivashüppes oli paras närvide mäng, kahju, et 4.60 jäi ületamata,» nentis ta, ent lisas, et suureks altminekus ta seda ei pea. Pealegi muutus kõik eestlase trumpala odaviskega. 69.15 tähendas ülekaalukat alavõitu ning mis veelgi olulisem – konkurendid viskasid allapoole oma tavalist taset.

Nii kerkiski Õiglane 1500 m jooksu eel juba kolmandale kohale ning tal oli lähimate jälitajate ees mõnesekundiline varu. Jooksurajal tegutseski ta taktikaliselt suurepäraselt. Esimestel ringidel hoidis ta end konkurentide, venelase Jevgeni Lihhanovi ja rootslase Fredrik Samuelssoni taha. Peagi venelane väsis, viimasel ringil spurtis Õiglane aga mööda ka rootslasest.

Juba 50 meetrit enne lõppu lehvitas medalijoovastuses Õiglane publikule, finišijoone ületanuna lasi emotsioonid valla. Ta jäi siiski kindlalt jalgele, nagu polekski seljataga kurnava võistluse ränkrasket lõppakordi. «Konkurentide taga oli väga kerge olla, võinuksin ka kiiremini joosta,» tunnistas Õiglane.

Sven Andresoo õpilane ei kavatse aga medalivõiduga hooajale joont alla tõmmata. Ta kinnitas, et Pekingi MMi piletita jäämine ei tee talle vähimatki tuska, tähtsamaks eesmärgiks on 21-aastane atleet seadnud endale tuleval suvel toimuvad olümpiamängud. Tänavu proovib ta aga veel kord rekordit nihutada. «Võib-olla osalen Eesti meistrivõistlustel Rakveres,» vaatas ta juba tulevikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles