Tarbijakaitseamet leidis Pärnus müügilt lastele ohtliku mängulennuki

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseamet leidis kauplustest väikelastele ohtlikke mänguasju, millest eraldusid väikesed osad, mis võivad lapsele suhu sattumisel põhjustada lämbumist. Kokkupandavat lennukit Cartoon sharpen the wits plane müüdi Oldtrees OÜ Pärnus Tallinna maanteel asuvas poes.
Tarbijakaitseamet leidis kauplustest väikelastele ohtlikke mänguasju, millest eraldusid väikesed osad, mis võivad lapsele suhu sattumisel põhjustada lämbumist. Kokkupandavat lennukit Cartoon sharpen the wits plane müüdi Oldtrees OÜ Pärnus Tallinna maanteel asuvas poes. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitseamet võttis märtsist maini kauplustest katsetamiseks 11 mänguasja, millest kuus osutusid ohtlikuks.

Pärnus leiti müügiletilt ohtlik kokkupandav lennuk, millest eraldusid väikesed osad, mis võivad lapsele suhu sattumisel põhjustada lämbumist.

Kokkupandavat lennukit Cartoon sharpen the wits plane müüdi Oldtrees OÜ Pärnus Tallinna maanteel asuvas poes.

Tarbijakaitseamet uuris mänguasjade ftalaatide sisaldust, plii, kroomi ja kaadmiumi eraldumist ning mehaanilisi ja füüsikalisi omadusi.

Digipleks OÜ Kohila kaupluses Nefertiti müügil olnud nukk Monstrus ja Kiviõlis VN Toys OÜ kaupluses Entel-Tentel Lastekaubad müügil olnud nukk Sofia the First sisaldasid ftalaate üle 20 protsendi, mis ületab lubatud piirväärtust vähemalt 200 korda. Ftalaadid on inimesele pikaajalise mürgise toimega ja võivad kahjustada hormoonsüsteemi. Ftalaate kasutatakse peamiselt plasttoodete elastsuse ja plastilisuse tagamiseks, ent nende sisaldus mänguasjades ja lastetoodetes ei tohi ületada 0,1 protsenti.

Ohtlikke mänguasju, millest eraldusid väikesed osad, leiti müügis peale Pärnu veel Tartus. Tööriistakomplektid Handy Tools Tool Set komplekt A ja Colorbaby Tool Set olid müügil Karupoeg Puhh OÜ Tartus asuvas kaupluses Karupoeg Puhh.

Tarbijakaitseametnikud võtsid katsetamiseks ka Prosperity OÜ Tallinnas asuvast kauplusest Toys and Dolls laste kiigu Swing coloured. Laboris selgus, et kiik võib tekitada vigastusi, kuna testimisel see purunes.

Tarbijakaitseamet alustas kõikide nimetatud ettevõtjate suhtes haldusmenetlust. Praeguseks on ettevõtted tooted ameti korraldusel müügilt eemaldanud ja turult tagasi kutsunud.

Amet juhib tähelepanu, et tarbijal on õigus ohtlik toode kauplejale tagastada ja saada makstud raha tagasi. Selleks peab ta pöörduma kauplusesse, kust toote ostis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles