Kauplustes saab abivajajatele münte annetada

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupangale raha kogumise topsid tunneb ära kirja järgi “Aita toita tühja kõhtu”.
Toidupangale raha kogumise topsid tunneb ära kirja järgi “Aita toita tühja kõhtu”. Foto: PP

Selle nädala jooksul ilmuvad paljudesse kauplustesse annetustopsid, millesse poetatud müntide eest saavad puudusekannatajad toiduabi.

Kogu Eestis jõuab kauplustesse ja muudessegi annetuspaikadesse pool tuhat mündikogumise topsi. Pärnus tasub neid otsida 16 kohast: suurematest toidu- ja ehituskauba poodidest, Pärnu Keskusest, Port Arturist ning pangakontoritest. Topse on kahes suuruses: väiksem käib leti peale ja suurem seisab jalgadel.

Jaanuarini kestva mündikogumise kampaania eesmärk on toidupanga tegevuse laiendamine. Praegu vaid Tallinnas ja Tartus tegutsev toidupank võtab kauplustelt, hulgiladudelt, tootjatelt ja eraisikutelt annetusena vastu ülejäävat toitu, koostab vabatahtlike abiga toidukastid ja toimetab need koostööpartnerite toel puudust kannatavate inimeste kätte.

Toidupanga mündikampaania meediajuht Tiina Urm rääkis, et mündikastidest viib kogunenud raha ära turvafirma G4S ja kannab summa Eesti Kodanikuühiskonna Sihtkapitali arveldusarvele. 80 protsenti rahast läheb toidupangale ja 20 protsenti käimasoleva kampaania ühe organisaatori, kodanikuliikumise “Teeme ära” toetuseks.

Et annetatud raha jõuaks kogu Eesti inimesteni, kutsuvad korraldajad mittetulundusühinguid ja muidu aktiivseid inimesi oma kodukohaski toidupanga tegevusega algust tegema. “Juba praegu on rohkelt MTÜsid, millel kogemus puudust kannatavate inimestega tegelemisel,” sõnas Urm. “Kel soov toiduabi jagamisega liituda, võiks võtta toidupanga inimestega ühendust.”

Pool tuhat annetuskohta pole piir ning kauplused ja muud organisatsioonid võivad kampaania korraldajatele endast märku anda, et oma ruumideski kast üles panna. “Ettevõtted võivad teha oma interjööri sobiva kogumiskasti ja kui nad on meiega ühendust võtnud, saadame kleebise, mis kinnitab, et tegemist on ametlikult kampaanias osaleva ettevõttega,” rääkis meediajuht.

Urmi sõnutsi ei ole praegune majanduslikult raske seis takistuseks annetuste tegemisel. “Elu näitab, et kui inimesel on raske olukord, saab ta aru, et teisel võib olla veel raskem, ja on valmis aitama,” sõnas ta. “Ega selle kampaania eesmärk olegi, et inimene oma säästud annetaks, vaid hoopis taskusse ununenud sendid.”

Toidupanga heaks aitavad kampaaniat korraldada kodanikuliikumine “Teeme ära”, Eesti pangaliit, Eesti kaupmeeste liit ja AS G4S Eesti.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles