Kommentaar: Hävitajat ega pagulast ei peida

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini Iraanis pressikonverentsil.
Euroopa Liidu välispoliitika juht Federica Mogherini Iraanis pressikonverentsil. Foto: Reuters

Eesti võimude tegevus pagulaste vastuvõtmise puhul kujuneb suure tõenäosusega samasuguseks valitsuse enda ja teise poole (NATO ja Euroopa Liidu) margi täistegemiseks nagu NATO hävitajate arvu vähendamise varjamise ilmsiks tulles. Need, kellele vastav info laekus veel mais, käitusid harjumuspäraselt, stiilis “meie oleme ainutargad”. Neljas võim ehk ajakirjandus sai toimuvast haisu ninna oma väliskolleegide, Briti The Guardiani abil, ent kuna nad ega küsimusterahe alla sattunud poliitikud pole ammu harjutanud geopoliitilist mõtlemist, kukkus välja hüsteeria: ”NATO on meid reetnud!“.

Lubamatu lugu, sest NATO pole meid mingil juhul reetnud ega alahinnanud. Tuleb vaid endale ja kodanikele selgeks teha Põhjamerest Vahemereni ulatuv Venemaa-vastane rinne, mille kõikides lõikudes ei saa olla kogu aeg täpselt sama arv laevu, lennukeid, maaväge, rakette. Pealegi jääb Eestis baseeruvate lennukite arv samaks. Küll tekitab ärevust teadmine, et meie tähtsaima otsustuskoha – presidendi juures kooskäiva riigikaitsenõukogu mõni liige sai toimuvast teada alles ühes kogu rahvaga.

Peaminister Taavi Rõivas oli kärme mõista andma, et mees ise on möku, ent kui keegi on kõnealuse nõukogu liikmeks arvatud, siis tema ilmajätmine infost on kurjast ja meenutab 1940. aasta varasuve, kui teabe omavahel jagajate ring vaid kahanes. Nii palju möödanikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles