Mees blokkis vallatee plokkidega

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuniks betoonplokid teed tõkestavad, peab Linda Lillepalu autoga koju pääsemiseks mitme kilomeetri pikkuse ringi tegema.
Kuniks betoonplokid teed tõkestavad, peab Linda Lillepalu autoga koju pääsemiseks mitme kilomeetri pikkuse ringi tegema. Foto: Urmas Luik

Et eramaalt läbi jooksev üldkasutatav tee vaidlusi tekitab, tuleb ikka ette. End Saarde vallas Jäärja külas sisse seadnud perekond Berg on viinud seda laadi vaidlused uuele tasemele, kehtestades oma tahet ja jõudu teel, mis kuulub vallale.

Bergid leiavad, et maanteeameti teederegistris numbrimärki 7110016 kandev Jänesemäe-Kiisa tee, mis jookseb nendele kuuluvate kinnistute vahelt läbi, jättes elamu ühele ja abihoone teisele poole teeserva, seab ohtu nende elu.

“Kellel on sealt vaja läbi sõita? Kellel on vaja minu akna all tolmutada autoga?” küsis Arvet Berg põhjendades, miks nad tegid Saarde vallavalitsusele taotluse tee oma majade vahelt kaotada ehk liita see nende kruntidega. Kellegi huve, õigusi ega heaolu tema väitel sellega ju ei riivataks.

See arvamus ei ole päris õige, sest kahtlemata on Bergide kõrval elav vanaproua Linda Lillepalu keegi. Samuti Jüri Pärnat, kes Lillepalu maadel oma lambaid kasvatab ja neid kaks korda päevas söötmas käib. Tee likvideerimise korral peaks Linda koju pääsemiseks tegema mitme kilomeetri pikkuse ringi.

Allumatud kodanikud

Õigupoolest nüüd teebki. Sest neljapäeval otsustasid Bergid, kelle taotlust vallavolikogu ei rahuldanud ja kellele esimese astme kohuski õigust ei andnud, tee oma initsiatiivil sulgeda. Vedades teele kuus massiivset betoonplokki.

Arvet Bergi sõnutsi saab ta aru, et säärane tegevus ei ole seaduspärane, aga muud ei jäävat üle. “Ütleme siis nii, et me alustame kodanikuallumatust oma vara ja isikliku elu kaitseks,” selgitas mees, kelle väitel ei suuda nende pere enam taluda terrorit, mida kahe hoone vahelt läbi sõitvad masinad põhjustavad.

Bergi abikaasa olevatki juba varvastpidi auto alla jäänud. Ja neljapäeval sai Bergide koer Lillepalu poja juhitud autolt löögi. See oli viimane piisk, mis käivitas teetõkke rajamise operatsiooni.

Tõkete paigaldamisele eelnenud verbaalne töötlemine. “Tuli karjuma ja sõimama rumalate sõnadega, et “mida te üldse mõtlete”, ja näitas näpuga minu peale, et mina olen kõige kurja juur,” meenutas Lillepalu kohtumist naabrimehega.

Oma jao sõimu on saanud Pärnatki. Pea iga kord, kui ta Bergide majast mööda sõidab. “Et kas sa aru ei saa, mida sa teed, noor pere tahab omaette olla. Mina ju sinu õue peale ei tule, tahtsid sõda, saad sõja,” meenutas Pärnat, kuidas talle Bergide kinnistute vahel möödunud pühapäeval auto ette aeti, julmalt läbi sõimati ja nõuti, et ta hoovist lahkuks.

Mõneti on Bergidel põhjust seda nõuda, sest läinud aastal paigaldas vald Bergide ja Lillepalu majade vahelise ala ette õueala märgid. Muutes sellega olukorra segasemaks, sest liiklusseadusest lähtudes tohib mootorsõiduk õuealale sõita vaid peatumiseks või parkimiseks. Seega, inimesed, kes tahaksid teed kasutada Bergide või Lillepalu juures peatumata, otsekui rikuksid liiklusseadust.

Maavanem andis

Rääkides seadustest ja seaduslikkusest, pole Arvet Berg veendunud, et teealune maa üldse vallale kuulubki, sest kinnistusraamatus puudub sellekohane sissekanne. “Tähendab, see tee võib olla neil registris, aga see ei ole Saarde valla oma,” seletas advokaadiga konsulteerinud Berg, kelle hinnangul on tegu riigile kuuluva erastamata teega.

Ehkki kohtuvaidlused tee asjus alles kestavad, ei saa Saarde maanõunik Martti Rooden selle väitega nõustuda. “Tee kuulub vallale,” kinnitas ta. Seda Pärnu maavalitsuse 2005. aasta otsusega teealune maa munitsipaliseerida.

Saarde vallavanema Andres Annaste selgitusel on seesama maavalitsuse korraldus ühtlasi alus teealuse maa kinnistusraamatusse kandmisel. “Tõesti, kõik vallateed ei ole kinnistusraamatusse kantud, aga see ei tähenda, et need Saarde valla omad ei ole,” märkis Annaste.

Mis puutub Bergi väitesse, et naabertallu pääseb pikemat teedki pidi, siis Annaste sõnade järgi kuulub osa sellest pikemast teest juba eraomandisse. Mistõttu ei saa kindel olla, et seda ühel päeval ei suleta.

Küll möönab Annaste, et vallal tee omanikuna lasub kohustus teed hooldada ja selle läbitavus tagada. Praegu ei saa betoonplokkidega tõkestatud teed kuidagi läbitavaks lugeda. See teema võtab Annaste ohkama.

“Reedel läks vallavalitsuse korraldusel masin seda teed korda tegema, aga traktorit nende plokkide juurde ei lastud,” tunnistas Annaste valla lüüasaamist vägikaikaveos Bergiga. Abi on vald proovinud saada politseistki, ent seegi pole olukorda muutnud. “Olen täna (teisipäeval – A. P.) politseiga kolm korda rääkinud ja reedel ma lausa elasin telefoni otsas, aga näed, olukord on selline praegu,” tõdes ta.

Berg on valmis võitlema. “Situatsioon on selline, et omavalitsus püüab näidata, kui kõva mees ta on. Las ta näitab siis ja mina näitan vastu,” teatas Berg, kelle väitel jäävad plokid teele niikauaks, kuni kestab vajadus oma kodurahu kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles