Ansip: igale väikesaarele perearsti palkamine pole jõukohane

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kelnase sadam Prangli saarel.
Kelnase sadam Prangli saarel. Foto: Küllike Rooväli

Peaminister Andrus Ansip tõdes riigikogu infotunnis, et Eesti kõigile väikesaartele perearsti palkamine ei ole jõukohane ega ka otstarbekas.

Riigikogu liige Mark Soosaar oli mures, et viiel väikesaarel - Piirissaarel, Pranglil, Vormsil, Ruhnus ja Kihnus ei ole perearsti ja ta tundis huvi, mida peaminister kavatseb talve tuleku eel selle osas ette võtta.

«Ilmselge, et kõigile väikesaartele perearsti palkamine ei ole jõukohane ei saare elanikele ega ka Eesti tervishoiusüsteemile,» vastas Ansip ja lisas, et paljuski pole see ka otstarbekas. «Näiteks Vilsandi või Osmussaare, kus on 2-3 püsielanikku, siis on selge, et sinna kolmandat või neljandat elanikku perearsti näol asustada ei saa.»

Ansip ütles ka, et kõikide saarte jaoks on koostatud arstiabi osutamise riskikaardid, kus analüüsitud juhtumeid, kui kiire peaks teatud juhtudel olema arstiabi. Kõige kiiremate abivajajate juurde pääsemiseks näiteks kasutatakse piirivalve või päästeameti helikopterit.

Mark Soosaar leidis, et inimesed põevad ka lihtsamaid haigusi, näiteks kopsupõletik või muu selline, mida saaks ravida ka perearst ega eelda erakorralise kopteri väljalendu, mis on ka hirmkallis. Ta uuris, kas alanud programmi raames, mis kutsub eestlasi välismaalt koju tagasi, ei saaks välismaalt arste kutsuda saartele tööle. « Kas teie ei riskeeriks alustada seda programmi arstide tagasitoomiseks näiteks viiest väikesaarest, pakkudes neile võrdset palka Helsingiga ja võib-olla isegi natuke rohkem?» küsis Soosaar.

Ansip arvas, et Helsingis töötav hea erialase ettevalmistusega arst ei ole kindlasti nõus minema karjääri jätkamise eesmärgil väikesaarele tööle.

«Nii oleks hea mõelda, et arsti ainus motivaator töö tegemisel on palk. Paraku mul on omal mitu arsti peres – tütar ja abikaasa ja nende näidetel ma julgen küll kinnitada, et palk ei ole sugugi kõige olulisem motivaator,» sõnas peaminister vastuseks. «Inimese jaoks on märksa olulisem ikkagi eneseteostus arstina ja arstid tahavad tüüpiliselt töötada seal, kus nad saavad ka erialaliselt hästi areneda.»

Ansip tõdes, et väikesaartele tööle minemine ei ole arstile erialaliselt suur perspektiiv ja see on Eesti probleem. «Meil on raskusi leida perearsti, isegi Kihnu saarele, kus elanikke märksa rohkem, aga hoopis hätta jääme me siis, kui me räägime väikesaartest, kus on asukaid 3-4 või ka 50.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles