Tammiste hooldekodule juhataja otsimine külvab kahtlusi

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammiste hooldekodu juhataja asetäitja Silvi Perdi sõnul on hooldekoduga tutvumas käinud juba kümned juhatajaks pürgijad. Tema ise juhatajakohta ei sihi.
Tammiste hooldekodu juhataja asetäitja Silvi Perdi sõnul on hooldekoduga tutvumas käinud juba kümned juhatajaks pürgijad. Tema ise juhatajakohta ei sihi. Foto: Ants Liigus

Homme lõppev Pärnu linnavalitsuse korraldatud konkurss Tammiste hooldekodule juhataja leidmiseks on tekitanud kuluaarides kahinaid, justkui oleks ametikoht juba täidetud ja konkurss vaid sobingu suitsukate.

“Minuni on jõudnud mõningad kirjad, aga ma arvan, et see on spekulatsioon ega pea üldse vett,” sõnas linnavalitsuse personalinõunik Tiia Aur. “Siin spekuleeritakse selle meditsiinilise osa juures,” täpsustas ta. Viidates sellele, et kuulutuses esitatud tingimuste järgi tuleb kandideerijale kasuks meditsiiniharidus, ent vajalikuks pole arvatud sotsiaaltööalast haridust või töökogemust, mida eakate ohjamine ehk nõuaks.

Erakondlik kuuluvus tuleb kahjuks

Mainitud vandenõuteooria ei ole võõras Pärnus haridus- ja sotsiaalvaldkonda kureerivale abilinnapea Jane Metsalegi. “Reede õhtul täiesti suvalises seltskonnas küsiti mu käest, kas ma võtan nüüd Külvar Mandi tööle. Kõik tingimused pidid niimoodi kokku langema, et kindlasti on need tehtud spetsiaalselt tema jaoks,” märkis Mets nüüd, tagantjärele muiates. Tol hetkel oli ta aga üllatusest tummaks jäänud.

Ega Metsal metanoolitragöödia käigus Pärnu kiirabi peaarstist rahvakangelaseks tõusnud ja pärast seda Res Publica värvides lühikese, ent kirka poliitilise tähelennu teinud Mandi vastu midagi ole. “Võib-olla oleks väga hea kandidaat,” möönis ta.

Igaks juhuks vaatas Mets reedel mõlemad laekunud avaldused üle, kuid Mandile ei kuulunud neist kumbki. “Minule on need täiesti tundmatud nimed, üks on naisterahvas, teine meesterahvas,” kummutas Mets kahtlused, otsekui oleks hooldekodu juhataja määramine poliitiline protsess ja koha pärib mõni tema erakonnakaaslane.

Vastupidi: abilinnapea avaldas lootust, et valituks osutub keegi, kes ei kuulu ühegi partei ridadesse, vastasel juhul ei jõua pärast süüdistusi ära kuulata. “Kui mul on valida kahe kandidaadi vahel, kes on väga võrdsed, ja üks neist kuulub erakonda, siis mina hääletan selle inimese poolt, kes ei kuulu ühtegi erakonda,” kinnitas Mets.

Ometi läheb Mets kas kogemata või sihilikult mööda valimisliitudest, mille liikmed ei pruugi tõesti erakonda kuuluda. Tuletagem siinkohal meelde, et just Toomas Kivimägi valimisliidu nimekirjast on leitud väärikas inimene nii taastusravikeskuse Estonia juhatuse esimehe kui Pärnu Vanalinna põhikooli direktori kohale.

Mis puutub soovitusse, et hooldekodu juhatajaks kandideerijal peaks olema meditsiiniharidus, siis selle punkti lisamisel lähtuti Metsa selgitusel tõsiasjast, et 120 hoolealuse kohta on Tammistes tööl vaid üks velsker. “Alalõpmata on see probleem, et velsker ei tohi üksinda otsustada, peab olema veel perearsti arvamus, aga kui direktoril on meditsiiniharidus, oleks sellest abi,” argumenteeris ta.

Samal ajal toonitas Mets, et see nõue on soovituslik ja mõistagi võib kandideerijal olla kõrgharidus hoopis sotsiaalvaldkonnas, kahjuks see kindlasti ei tule. Või miks mitte hoopis mõnel tehnilisel erialal, sest lähiajal on vaja viia elekterküttel töötavad majad üle mõnele odavamale alternatiivile.

Mets tunnistas, et mõne nädala jooksul konkursile laekunud kaks avaldust on mõneti üllatav tulemus. “Me arvasime, et neid tuleb hästi palju, arvestades seda, et Pärnu kolledþ sotsiaaltöö eriala õpetab,” märkis ta. Saades aru, et pakutud 14 400kroonise palga eest tuleb juhatajal kõvasti tööd murda. “Kuna väga paljud neist vanuritest on dementsed, väga paljud on lamajad, ratastoolis, eri rahvusest ja jagunevad nelja maja vahel, siis on seal majandusteemat, sotsiaalteemat, meditsiiniteemat hästi palju – nii et ega see töö seal väga kerge ole,” nentis Mets.

Visioon maksab

Mõneti võib kuulujutte kokkumängust õhutada seegi, et kandidaadile esitatud konkreetsete nõuete kõrval, nagu kõrgharidus, vähemalt kolmeaastane juhtimiskogemus ning hea eesti ja vene keele oskus, on kuulutusse lisatud märksa ähmasemad: algatus- ja otsustusvõime, väga hea meeskonnatöö-, suhtlemis- ja väljendusoskus ning täpsus ja kohusetunne.

Kuidas neile parameetritele vastavust kontrollitakse, ei osanud personalinõunik Aur täpsustada. “See tuli ikkagi sotsiaalosakonna ja abilinnapea ja teiste komisjoniliikmete poolt,” põikles ta vastusest kõrvale.

Metsa selgitusel lähtutakse nimetatud isikuomaduste mõõtmisel eelkõige kirjalikust visioonist, mille kandidaadid peavad Tammiste hooldekodu tuleviku kohta esitama konkursikomisjonile, kuhu peale Metsa ja Auri kuuluvad volikogu liige Epp Klooster ja linnavalitsuse sotsiaalosakonna vanurite hoolekande spetsialist Anne Sepping.

Komisjon peaks oma otsuse langetama järgmisel nädalal. Siis saab vastuse küsimus, kas vastavad tõele kahtlused, et hooldekodu juhataja koht mängitakse kätte võimuliidule poliitiliselt lojaalsele persoonile. Samal ajal ei välistanud Mets võimalust, et konkursi aega pikendatakse vähese huvi tõttu. Ja kuni pole koitnud tõehetk, ei vaiki needki, kes veendunud, et tehakse sobi. Nagu Mets nentis, on see sääraste konkursside puhul tüüpiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles