Beatbox’i-tuusaks võib hakata igaüks

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Špilev näitab homme õhtul oma beatbox’i-oskusi Eesti rahvale.
Raul Špilev näitab homme õhtul oma beatbox’i-oskusi Eesti rahvale. Foto: Ardi Truija

Homme õhtul jõuavad teleekraanile maailma kõige andekamad pärnakad. Nimed Rahzel, Kenny Muhammad või Dub Fx ei ütle ilmselt enamikule eestlastest midagi. Aga väga paljud eestlased saavad laupäeval saatest “Eesti talent” teada, kes on Pärnu noormees Raul Špilev.

Rahzel, Kenny Muhammad ja Dub Fx on maailmaklassist beatbox’iartistid. Neist viimasena mainitu on mitu korda Pärnuski esinenud.

Beatbox on muusika jäljendamine suuga. Profid võivad vaid suu abil maha mängida terve orkestripala. 20aastane pärnakas Raul Špilev seda ehk veel ei oska, kuid kui “Eesti talendi” kohtunik Mihkel Raud nõudis saate salvestusel beatbox’iartistilt soovilooks midagi Metallicalt, sai noormees soovi täitmisega hakkama.

Beatbox’i võib teha igaüks

Špilev hakkas muusikat suuga tegema neli aastat tagasi, kui leidis internetiavarustest Kenny Muhammadi videod.

“See, mis Kenny Muhammad tegi, paistis nii lahe, et tahtsin ka proovida,” rääkis noormees. “Mul polnud enne mingit muusikalist tausta, hakkasin üksi kodus harjutama ja lugusid järele tegema.”

Špilev lisas, et beatbox tahab siiski järjepidevat harjutamist. Kõige lihtsam on käega lüüa kohe alguses.

“Olen korraldanud töötubasid ja õpetanud beatbox’i paljudele inimestele. Just alustamine ja rütmi kättesaamine on kõige raskem,” teadis Špilev. “Enamik peaks beatbox’iga hakkama saama, sest sel muusikal on väga palju stiile ja igaüks leiab endale sobiva. Mulle näiteks meeldib improviseerida, laulude järeletegemine nõuab rohkem vokaalseid võimeid, aga on veel hiphop ja teisigi stiile.”

Špilevi kinnitusel on kõige tähtsam, et tegevus endale meeldiks. Vastu tahtmist pole mõtet midagi teha, sest siis ei tule ükski asi hästi välja.

Olematu muusikalise taustaga Špilev on end muudkui arendanud ja õpib omal käel klaverit ja kitarrimängu.

Pärnakad pürivad edasi

“Eesti talendi” saates loodab Pärnu Saksa tehnoloogiakoolis tarkvaraarendust õppiv noormees edasi jõuda. “Ütleks, et midagi väga silmapaistvat ma ei olegi seni selles saates näinud,” nentis Špilev. “Paar artisti on silma jäänud, sellepärast loodan vaikselt, et äkki jõuan poolfinaali, 30 parema sekka.”

Homme TV3 ekraanile minevas “Eesti talendi” kolmandas eelvoorus astub pärnakaid paarikümne esineja seas üles vaid mõni. Peale Špilevi näeb korvpallitrikitajaid Hans-Henry Rähni ja Roman Fedornekot, Waf tantsukooli tantsijaid, Elulusti naljaringi ja ansamblit Blue Eyes Betty. Kuidas neil kõigil saates läks, saab teada homme õhtul.

“Eesti talent” saatesarjas jõuavad ekraanile kuus eelvooru, poolfinaali valikepisood, kolm poolfinaali ja finaal.

Kõigi eelvoorudes kohtunikelt “jah-i” saanute hulgast valivad kohtunikud valikepisoodis välja 30 esinejat, kes pääsevad poolfinaalidesse. Kümme nendest jõuab detsembris toimuvasse finaali Saku Suurhallis.

Televaataja saab hääletada oma lemmiku poolt poolfinaalides ja finaalis. Saate võitja teenib 250 000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles