Kiirgusallikaid saab tasuta ära anda

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirgusohu märk.
Kiirgusohu märk. Foto: Ove Maidla

Kampaania käigus korjatakse kokku vanad suitsuandurid, mida ei kasutata enam eesmärgipäraselt, ja muud radioaktiivsed seadmed, millel puudub omanik.

„Eestis võib siiani inimeste kodudest ja töökohtadest leida selliseid seadmeid, mis ühel või teisel viisil sisaldavad radioaktiivseid elemente,“ ütles keskkonnaministeeriumi kliima ja kiirgusosakonna peaspetsialist Evelyn Pesur. „Üldiselt on tegemist mitukümmend aastat vanade suitsuandurite või fluorestseerivate käekellade, lennukite pardanäidikute ja muude pimeduses helendavate mõõteriistadega,“ märkis Pesur. „Tervelt need seadmed inimese tervisele ja keskkonnale ohtu ei kujuta, kuid et alati on võimalus nende purunemiseks, tuleks need ära anda.“

Mõnikord leiatakse Eestist väga suure aktiivsusega kiirgusallikaid, mille olemasolust ei olnud keegi teadlik. Peamiseks teguriks omanikuta kiirgusallikate tekkimisel oli asjaolu, et Eesti taasiseseisvumise järel lõpetasid kiirgusallikaid kasutanud tööstusettevõtted oma tegevuse või need erastati. „Oli juhuseid, kus ettevõtte ostnud inimesed ei olnud teadlikud seal leiduvatest kiirgusallikatest, ja nii sattusid need vanametalli või lammutusprahi hulka,“ ütles Pesur.

„Enamik metalli jõudis vanametalli kogumispunktidesse, kus allikad reeglina avastati, kuid näiteks lammutuspraht kallati mõnikord lihtsalt metsa alla,“ täpsustas Pesur. „See tähendab, et siiani on oht, et inimeste elu- ja tööpaikades ning looduses võib leiduda sellise aktiivsusega kiirgusallikaid, mis on otseseks ohuks inimese tervisele ja keskkonnale.“

Kui kellegi valduses on kiirgusallikaid või keegi on märganud midagi kahtlast, mida võib pidada kiirgusallikaks, tuleks leiust 1. detsembrini teavitada radioaktiivsete jäätmete käitlejat ASi A.LA.R.A.

Teavitajaga võetakse ühendust esimesel võimalusel ning lepitakse kokku aeg, millal AS A.L.A.R.A. töötajad ohutustamist vajavale kiirgusallikale järele tulevad, sest kiirgusallika omaja ei tohi ise kiirgusallikat transportida.

Keskkonnaministeeriumi teist aastat järjest korraldatava kampaania käigus on kiirgusallikate üleandmine tasuta.
 
Seda, milliseid kiirgusallikaid täpsemalt kokku kogutakse ning millised need välja näevad, saab teada vastvalminud juhendmateralis „Leitud kiirgusallikatest teavitamine".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles