Loodusfotograafid pakuvad üllatavaid hetki

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Gill

Reedel avatakse Pärnu uue kunsti muuseumis loodusfotograafide Björn Rörsletti (Norra) ja Tiina Gilli (Eesti) väljapanek “Teistmoodi loodus”.

Bjørn Rørslett on elukutseline fotokunstnik, spetsialiseerunud mikro- ja makrofotograafiale, loomingulisele ja “leiutusfotograafiale”. Bjørn Rørslett tegeleb ka allveefotograafiaga ning infrapuna- ja ultraviolettfotograafiaga. Pildistab ta enam-vähem kõike, mis tundub huvitav. Armastab lähivõtteid, kasutades selleks põnevaid optilisi lahendusi ja eksootilisi objektiive. Püüab tihtipeale siduda fotograafiat teadusliku meetodiga, et piir kunstilise ja teadusfoto vahel muutuks tabamatuks.

Tiina Gill on sündinud Raplas ühel aasta kõige pikematest öödest. Autoril sündis juba esimestest kaadritest alates suur huvi pildistamise vastu, kuid tõuke fotograafiaga tõsiselt tegelda andis New Yorgi fotoinstituudi lõpetamine.

Hingelt fotograafina on Gill ikka “otsinud seda valgust, vahel leides ja vahel kaotades, aga mitte kunagi alla andes”. Kirjeldades oma kiindumust fotograafia vastu, on ta kirjutanud: “Valgus pole kunagi lihtsalt valgus. Valguses on varje. Pimedus on selle osa. Ja päike loojub. Ja päike tõuseb. Kõik kordub kordumatult.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles