Rahvusroad virvarritavad maitseid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeklasest kokk Stelios Geladakis oli üllatanud, et Eestis ei kõrgugi veel lumehanged ning söögikoha ukse peal saab külalisi kreeka toitu maitsma kutsuda ka kokarüüle sulejopet peale tõmbamata.
Kreeklasest kokk Stelios Geladakis oli üllatanud, et Eestis ei kõrgugi veel lumehanged ning söögikoha ukse peal saab külalisi kreeka toitu maitsma kutsuda ka kokarüüle sulejopet peale tõmbamata. Foto: Margus Ansu

Homme algab Tartus sõpruslinnade rahvusköökide nädal, mille kestel pakuvad seitsme riigi kokad siinmail vähe tuntud maitseelamusi. Alates hapendatud räimest ning lõpetades pistaatsiapähkli pannkookidega.


Kreeklasest restoraniomanik ja kokk Stelios Geladakis pakkis koguni pool kohvrit vürtse, pähkleid ja muud toidukraami kaasa, et saaks Tartus kokata võimalikult ehedat kreeka toitu. Teise poole kohvrist pakkis Geladakis täis sooje riideid, sest ta arvas, et Eestis jääb jalg lumehange kinni ning ninast näpistab kümnekraadine külm.

«Aga teil on päike. Soleil!» hõiskas mees ja lisas, et osa sooje riideid jääb kasutamata, kuid vürtsid said asja ette kaasa võetud, sest isegi Eestis müüdav kaneel pidavat teistmoodi maitsma kui Kreeka oma.

Geladakis on pärit läbi-lõhki kokkade perest, kus kokaametit on pidanud kõik alates tema vanaisast  ning lõpetades pojaga. Eestlaste maitsemeeli kavatseb Geladakis paitada paljude roogade hulgas näiteks mereannisupi bouyiabesa, Retsina veiniga maitsestatud veiseliharoa stifado ja pistaatsiapähklipralineega täidetud kreeka pannkookidega.

Eesti köögist ei teadnud kreeklane siiamaani midagi. Kuuldes, et siinmail süüakse verivorsti, vajuvad mehe silmad pilukile ja suu muigele.

«Minu jaoks on väga võõras ettekujutus, et verd kasutatakse toidutegemisel,» ütles ta. «Aga selleks ongi head rahvusvahelised toidufestivalid, sest need avardavad ka iseenda arusaama kokkamisest,» lisas ta.

Kreeka koka toite saab proovida lokaalis Suudlevad Tudengid ja Sõprade Juures. «Söögikohale on see suurepärane võimalus pakkuda uusi elamusi ja vaheldust nii klientidele kui oma kokkadele,» nentis söögikohtade juhataja Sirle Sõstra.

Peale Kreeka koka kostitavad eestlasi eri rahvusköökidega kokad Norrast, Soomest, Islandilt, Hispaaniast, Rootsist ja Ungarist, kel igal üllatused varuks. Näiteks Rootsi kokk Johan Dahlqvist võttis julgematele proovimiseks kaasa Põhja-Rootsi delikatessi hapendatud räime.

Tartu linna ettevõtlusosakonna juhataja Malle Blu­­menau rääkis, et rahvusköökide nädal on hea näide sõpruslinnade  koostööst, mis toob Tartusse juba neljandat sügist elevust ja maitseelamusi.   

Rahvusköökide päevad avab homme galaõhtu, kus 248 inimesele serveeritakse sünkroonis 7-käiguline õhtusöök, selle 400-kroonised piletid müüdi ära paari päevaga.

Rahvusroogi saab Tartu restoranides ja kohvikutes proovida novembri lõpuni.

Võõramaised road
• Island – restoran Volga
• Norra – restoran Dorpat
• Rootsi – Eduard Vilde lokaal ja kohvik
• Soome – Big Ben Pubi ja Ristiisa pubi
• Kreeka – lokaal Suudlevad Tudengid ja pubi Sõprade Juures
• Ungari – restoran Atlantis
• Hispaania – restoran Entri 

Kreeka kokk soovitab: giouvarlakia tomatikastmes
• Vaja läheb: 1 kg loomahakkliha, 200 g riisi, 1 kg viilutatud tomateid, 2 sibulat, 4 muna, 0,5 kg jahu, veidi peterselli, oliiviõli, soola ja pipart.
• Segage hakkliha peeneks hakitud sibula, keetmata riisi, munade soola ja pipra ning vähese õliga. Veeretage pingpongipalli suurused lihapallid ning paneerige neid jahus.
• Pange lihapallid 10 minutiks keevasse vette, seejärel ahjupannile. Lisage viilutatud tomatid, veidi õli ja vett nii palju, et lihapallid oleksid kaetud, seejärel veidi peterselli.
• Küpsetage palle 40-kraadises ahjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles