Vabakool ostis oma lastele kimonod selga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pärnu vabakool alustas käesolevast õppeaastast lapsevanemate soovil juudotundidega, kus osalevad kõik kooli kasvandikud. Eile said õpilased kätte kimonod, milles kevadeni kord nädalas toimuvates tundides osaleda.

Pärastlõunal rivistati kogu koolipere, kokku sadakond last, vabakooli saalis uutes valgetes kimonotes üles. Ehkki juudoga tehti algust juba septembris ja lastel on esimesed Jaapani võitluskunsti põhitõed selged, jõudsid kooli tellitud kimonod kohale alles nüüd. Muutmaks riietuse kätteandmine natuke erilisemaks, korraldati vabakoolis eile näidistund, kus juba mitu aastat juudoga tegelnud ja tiitlivõistlustel pärjatud noored demonstreerisid, kui kõrgele tasemele harjutades jõuab.

Kuigi nähtud heited võtsid mitmel lapsel ja mõnel kohale tulnud lapsevanemalgi hirmugrimassi näole, rahustas kooli juudoõpetaja Kristjan Hendrikson, et valusast vaatepildist hoolimata ei saa keegi juudos viga, sest algajad õpivad esmalt selgeks õigesti kukkumise.

Juudo ajaloost rääkis noortele Viljandi judoklubi Taifu treener Viljar Kannel, avaldades lootust, et koolitunnis juudopisiku saanud noortest kasvab edaspidi välja mõni judoka, kes rahvusvahelistel võistlustel osaleda võiks.

Pärnu vabakooli seltsi juhatuse esimehe Kauni Sillati selgitusel ei ole kooli peaeesmärk kasvatada sportlasi, vaid anda lastele põhiteadmised enesekaitsest. Mõtte algatasid lapsevanemad, kooli juhtkond haaras sellest kinni, leidis juhendaja ning tellis sponsorite toel varustuse. Kimonod jäävad laste kätte kevadeni, uuel õppeaastal jagatakse need uuesti laiali.

“Kaks esimest kuud on läinud väga hästi, mul on hea meel, et selle ette võtsime, ja kahju, et juudotundidega varem ei alustatud,” rõõmustas Sillat. “Juudo pole pelgalt enesekaitse, vaid õpetab distsipliinigi.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles