Pääsupoeg otsustas talveks Eestisse jääda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobri lõpul Viljandimaal pildile jäänud suitsupääsuke oli ilmselt septembri lõpul pesast välja lennanud poeg.
Oktoobri lõpul Viljandimaal pildile jäänud suitsupääsuke oli ilmselt septembri lõpul pesast välja lennanud poeg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobri lõpul märkasid loodusvaatlejad Viljandimaa serval Soomaal lendamas hilist suitsupääsukese poega, kes jääb talveks ilmselt siiasamasse Eestisse.


Loodusetundja Olav Renno tõdemust mööda on oktoobri lõpul Eestis ringi lendav suitsupääsuke üsna harv nähtus, sest need rändlinnud hakkavad talvitumispaika Lõuna-Aafrikasse liikuma juba augustis. Pääsukeste lahkumine lõpeb septembri teisel poolel, põhjapoolsete asurkondade läbiränne võib siin kesta ka septembri lõpuni.

«Oktoobri alguseks on suitsupääsukesed kadunud,» kinnitas linnuteadja Olav Renno. «On aga juhtunud ka nii, et mõni hiline pesakond lendab pesast välja alles 25. septembril. See, et pääsukesed toovad suve jooksul kaks kurna, on tavaline, kuid mõnikord on kurnasid isegi kolm.»

Renno avaldas arvamust, et «Sakala» fotograaf on 24. oktoobril pildile jäädvustanud tõenäoliselt viimaste pesakondade poja, kelle feneetika (tingimustele vastav käitumine ja toitumine) on miskipärast muutunud.

«See linnuke on lahkumisega hiljaks jäänud ning tavaliselt jäävad sellised isendid kodupaika,» selgitas ta. «Kui suitsupääsukesel on rändamise hoog ja rütm sees, siis ta enam kuskil pikalt ei peatu, vaid põrutab enamasti üle Itaalia, Hispaania ja Vahemere ning jõuab välja Lõuna-Aafrikasse, kus osa jõulu paiku pesitsevaid suitsupääsukesi arvatakse pärinevat meilt.»

Seda, kas Eestisse jäänud suitsupääsuke suudab talve üle elada või langeb külma või röövlinnu ohvriks, ei osanud Olav Renno ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles