John Stuart Mill tegi albumit kolm aastat

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Stuart Mill
John Stuart Mill Foto: Erakogu

Laupäeval avaldab oma esimese täispika stuudioalbumi “Panoptikon” viis aastat tagasi Pärnust alguse saanud rokkbänd John Stuart Mill.

Bändi kitarristi Heiko Leesmenti teatel saalisid ansambli liikmed stuudiote vahet koguni kolm aastat, enne kui plaat sai päris valmis.

“Kujunes nii, et salvestasime albumit kolme aasta jooksul kahes erinevas stuudios ja lõppviimistluse sai plaat Pärnu  Muusik stuudios,” nentis Leesment. “2008. aasta sügisel proovisime seda stuudiot esimest korda, kui salvestasime singli “Meie aja kangelased”.”

Värske albumi kõik lood on eestikeelsed. Muusika autor on Leesment ehk esinejanimega Albert Marginal. Kõigi laulude sõnad on kirjutanud noored muusikud ise.

Peale oma lugude on albumil ansambli The Belka loo “Hirm” remiks, mis valmis nende 15 aasta juubelikogumiku tarbeks.

Kokku koondab “Panoptikon” kümmet lugu ajavahemikust 2007-2009.

“Plaat tuli selline, nagu teha tahtsime,” kinnitas Leesment. “Asi sai üsna korralikult läbi mõeldud ja seetõttu salvestasime plaadi kolm korda ümber, et tuleks ikka see, mida tahame.”

Muusiku kinnitusel on John Stuart Milli kõlapilt võrreldes varasemaga mitmekülgsem.

“Tegime arranžeeringuid ümber ja kõlapilt on ehk karmim, kui fännid on harjunud,” tunnistas mees.

Et bänditegemine on John Stuart Milli liikmete hobi, ei taotle nad Leesmenti kinnitusel plaadimüügist kasumit.

Albumi nimi “Panoptikon” pole muusiku jutu järgi valitud juhuslikult, nimelt kannab seda nime (ingl Panopticon) John Stuart Milli vaimse isa Jeremy Benthami poolt 1785. aastal projekteeritud omanäoline vanglatüüp.

“Panoptikoni ülesandeks oli kasvatada vangides enesekindlust ja võimet ilma kontrollita teha õigeid ja häid otsuseid,” seletas Leesment. “Selle tarbeks oli rajatud valgustatud kongidest ring ümber pimendatud valvuritorni, vangil polnud kunagi võimalik aru saada, kas teda jälgitakse või mitte.”

John Stuart Milli plaadi salvestamisel lõid Leesmenti kõrval kaasa Märt Niidassoo (vokaal), Helena Randlaht (kitarr/taustvokaal) Marie Pärkma (bass) ja Erkki-Siim Kalbus (trummid).

John Stuart Milli plaadiesitluskontsertid

Laupäeval, 6. novembril Tartus Genialistide klubis. Uut albumit esitleb ka Inglismaal tegutsev peamiselt eestlastest koosnev DND.

Laupäeval, 13. novembril Rakveres Kära Kantsis. Kaasa teeb Pööloy Gläänz.

Laupäeval, 20. novembril Valgas rockiklubis. Kaasa teeb Anarch.

Reedel, 26. novembril Pärnu noortekesksuse klubi-kohvik IN. Akustiline kontsert koos Pööloy Gläänziga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles