Kommentaar: Lähis-Ida: kõik kõrbeb peale lootuste

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Nädal tagasi kirjutasin samas USA ametilt kolmanda võimumehe, esindajatekoja enamuse liidri John Boehneri “kõrbemisest Lähis-Idaga”, sest tal oli aastaid võimalusi hoida maailmapoliitikat paigal, blokeerides suurriikide ja Iraani lepingut. Kahasse Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga, kelle kõrbemine on samuti selge, sest oktoobrikuu esimestest päevadest peale lõõmab Iisraeli-Palestiina konflikt taas. Erinevalt rakettide ja pommide kasutamisest varasemates väikesõdades välguvad selles sedapuhku külmrelvad, ja just noorukite käes. 16 päevaga on nendega tapetud kaheksa juuti ja tulirelvade läbi on hukkunud üle 40 araablase.

Näiliselt algas kõik tavapäraselt. Iisraeli valitsus keelas Al-Aqsa mošee külastamise noorematel kui 50 aastat, märkamata samas, et kogu ümbrus, kus Iisraeli-Palestiina katel podises, oli kardinaalselt muutunud: Süüriasse olid kohale ilmunud ja pommilende alustanud Vene lennukid, kohe-kohe tegid oma “töö” Venemaa tiibraketid, lõhkesid pommid Ankaras jne.

Kuna tekkisid uute arengute võimalused, hõlmas see regionaalse revolutsioonilise situatsiooni teooria kohaselt kohe kõiki konfliktseise, ka seni veel kontrolli all. Möllu puhkemisega tulnuks arvestada. See, et ametlikuks ettekäändeks sai just Al-Aqsa külastamise järjekordne keeld, on juba teisejärguline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles