Helga Matvere: Teatris esinevad puuetega inimeste kultuurikollektiivid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helga Matvere.
Helga Matvere. Foto: PP

Pühapäeval toimub Pärnu Endla teatris teine maakondlik puuetega inimeste kultuurifestival. Päeva vältel esinevad laval puuetega inimeste kultuurikollektiivid, samal ajal on teatri sammassaalis abivahendite väljapanek, kus tutvustatakse erivajadustega inimeste igapäevaelu lihtsustavaid tooteid, ja avatud on käsitöönäitus.

Pärnu maavalitsuse sotsiaalhoolekande peaspetsialisti Helga Matvere sõnutsi oodatakse tasuta üritusele linnarahvastki.

Helga Matvere; millest sai alguse mõte kinkida puuetega inimestele oma festival?

Puue on ühiskonna probleem: meie keskkond ei võimalda sageli erivajadustega inimestel hakkama saada tervetega võrdsetel alustel. Siia kuulub osalemine nii kultuurielus, vaba aja, puhke- kui sporditegevuses.

Keskkond peab arenema selliseks, et sellelegi sihtgrupile tagada võimalus arendada ja rakendada oma loomingulist, kunstilist ja vaimset potentsiaali.

Pärnu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakond koostöös Pärnumaa puuetega inimeste koja ja kotta kuuluvate puuetega inimeste organisatsioonidega on sellel teel esimesed sammud astunud. Festivali mõte on võimaldada puudega inimesel näidata õpitut kogu Pärnumaa rahvale nii linnast kui maalt.

Seega on pühapäeval teatrisse oodatud needki, kes täiesti terved.

Kui teatri suure saali piletid jagasime puuetega inimeste organisatsioonide, esinejate ja külaliste vahel, siis rõdu istekohad on avatud kõigile ja pääs teatrisse tasuta. Rõdupileteid hakatakse jagama teatri fuajees hommikul kella kümnest

Et üritus oleks tuumakam, on kohale kutsutud tehniliste abivahendite firmad, millel on maavalitsusega sõlmitud leping, pakkumaks soodustingimustel abivahendeid eakatele, puuetega inimestele ja lastele.

Milline on festivali kultuuriprogramm?

Alates keskpäevast esinevad teatri suurel laval puuetega inimeste organisatsioonide isetegevuslased, kokku 15 kollektiivi. Pärast maavanema ja linnapea tervitust avab festivali SA Pärnu Haigla psühhiaatriakliiniku päevakeskus Margus Oopkaubi näidendiga “Heldur 4 ehk kirjad”.

Esinevad Häädemeeste päevakeskuse ansambel, Pärnumaa kurtide ühingu pantomiimigrupp, Pärnu erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskuse lauluansambel, Kaie Segeri tantsustuudio ratastoolitantsijad, Vändra piirkonna erivajadustega inimeste seltsi tantsurühm. D-klubi laulja Velly Joonas esitab omatehtud laulu, esinema tuleb Pärnu Kuninga tänava põhikooli näitetrupp.

Pärastlõunal astuvad lavale Lääne-Virumaa puuetega inimeste koja kõhutantsijad, Pärnu toimetulekukool, Pärnu pimedate ühing luulepõimikuga, Pärnumaa vähiühing toob lavale line-tantsu. Vändra alevi sotsiaalmaja päevakeskuse näitering esitab lühinäidendi, üles astub D-klubi laulja Valter Rull. Mall Jürjo Eesti lihasehaigete seltsi Pärnu osakonnast mängib suupilli ja mandoliini. Kultuurifestivali lõpetavad külalistena Meelis Sarv ja Peeter Kaljumäe estraadietendusega “Kolmekesi paaris”.

Kogu päeva on avatud käsitöö müüginäitus. Mida sealt leida võib?

Käsitöömeistreid on lubanud oma tööd tutvustama ja müüginäitust korraldama tulla 16. Lettidel on puuetega inimeste käsitööringides või koduvaikuses valminud näputööd.

Kas puuetega inimeste kultuurifestivalist saab traditsioon?

Kultuurifestival-mess toimus esimest korda Pärnus 2008. aasta kevadel, samuti Endlas. Üritus leidis väga positiivset vastukaja. Otsustasime, et kultuurifestival hakkab toimuma üle aasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles