Kommentaar: Merkeli-Junckeri mängud Balkaniga

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Jean-Claude Juncker loodavad, et nende plaan aitab lahendada põgenikekriisi.
Angela Merkel ja Jean-Claude Juncker loodavad, et nende plaan aitab lahendada põgenikekriisi. Foto: Reuters

Ees-Aasiast tulevate põgenike hästiorganiseeritud sissetungiks Euroopasse andis stardipaugu Saksa migratsiooniameti juhi 19. augusti hüüd “Võtame vastu 800 000”. Lõpuks ometi on Euroopa Liidu juhid end liigutama hakanud. Mis neil üle jäi, kui kogu afääri vallandanud Saksamaa kantsler Angela Merkel tegi avasammu. Proua käis 18. oktoobril valimiste-eelses Türgis ja leppis nagu kokku, et Türgi saab raha Süüria ja Iraagi sõjapõgenike laagrite pidamiseks. Türklastele justkui lubati viisavaba pääsu Euroopa Liitu tuleva aasta suvest.

Samas vaimus üritas toimetada Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, kes kutsus pühapäevaks Brüsseli põgenike vastuvõtumaade ehk Saksa ja Austria juhid ning põgenike teekonnamaade ehk Bulgaaria, Kreeka, Horvaatia, Rumeenia, Sloveenia, Ungari, aga ka Albaania, Makedoonia ja Serbia juhid. Albaania, Makedoonia ja Serbia teatavasti ei kuulu Euroopa Liitu, ent sinna ei kuulu Balkanilt ka Bosnia ja Hertsegoviina ning Montenegro, samuti Kosovo.

Kuue Balkani riigi ELi mittekuulumise peapõhjus on 1991. aastast peale käinud suurriikide jaga-ja-valitse-mängud. Praegu on nad siiski ELiga eritasemelistes suhetes, kes liitumise mõttes lähemal, kes kaugemal. Kuna aga augustis alanud põgenikevoolust osa on valgunud Montenegrosse ning Bosniasse ja Hertsegoviinasse, rääkimata kosovolaste endi jätkuvast pürgimisest Saksamaale, lõhnab Bosnia ja Hertsegoviina, Kosovo ja Montenegro kutsumata jätmine ning Albaania viimasel hetkel kutsumine Brüsseli “Balkani konverentsile” kui moslemite eiramine. Tagatipuks asub otsapidi Balkanil Türgi, kes võinuks ju ka protsessis osaleda. Praegu kukub nii välja, et Saksamaa kantsler rääkis ära Türgi, et too oleks esimene peatusjaam põgenike teel, ja Juncker rääkis teiseks peatusjaamaks Kreeka, kuhu peaks jääma talvituma pool 100 000-lisest massist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles