Suri Herta Elviste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Täna lahkus meie hulgast 92-aastasena näitleja Herta Elviste.

Herta Elviste töötas aastatel 1940-1950 ja 1952-1958 Pärnu Endlas, alates 1958. aastast Tartus Vanemuises. Ta on ka tuntud mitmest armastatud filmist, näiteks „Viini postmark“ ja „Suvi“. Talle on omistatud Valgetähe IV klassi teenetemärk ning ta oli Tartu Tähe kavaler.

Herta Elviste elas viimased kolm aastat oma poja, vabakutselise näitleja Andrus Eelmäe kodus Pärnus. «Päris viimased poolteist aastat elas ta oma sünnikodu Pärnu-Jaagupi lähedal hooldekodus, kuhu ma sain talle koha,» ütles poeg.

Herta Elviste suri täna umbes kella poole seitsme paiku õhtul. «Ta oli juba pikemat aega ainult voodis, aga ta vaatas iga päev telekat, helistas sõbrannadele ja eriti sageli rääkis südamesõbranna Linda Rummoga,» rääkis Andrus Eelmäe. «Viimased päevad oli ta kustumas ega saanud kuigi palju suhelda. Eile käisin tema juures, paitasin teda ja ütlesin, et Andrus siin, olen su pojake. Ema tegi silmad korraks lahti ja ütles: «Jah.» Ja pani silmad kinni tagasi. See oli meie jumalagajätt. Täna õhtul ta suri.»

Oma viimsele ärasaatmisele oli Herta Elviste, ristinimega Hertha-Marianne Brandt, koos pojaga mõelnud juba varakult. «Me Tartusse teatrisse teda ei too, see oli tema soov. Tuleb urnimatus ja sellega läheb aega. Leinatalitus on Pärnus Elisabethi kirikus, kus ta ka minu isa Lembit Eelmäega laulatati. Me oleme Vanemuise direktoriga olnud ühenduses, ilmselt tuleb Vanemuisest buss teatrirahvaga.»

Viimati oli Herta Elviste (12. juuni 1923 - 29. oktoober 2015) teatrilaval Andrus Eelmäe arvates Vanemuise lavastuses «Vladimiri väljak» - koos Lembit Eelmäega (26. september 1927 - 2. juuli 2009).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles