Hooldekodu kalmistu tehti korda

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne ja nüüd. “Kalmistu hooldamise teeb raskeks see, et siin on ebaühtlane pinnas ning muru ja sammal kasvavad segamini,” rääkis Tammiste hooldekodu juhataja Merle Minn.
Enne ja nüüd. “Kalmistu hooldamise teeb raskeks see, et siin on ebaühtlane pinnas ning muru ja sammal kasvavad segamini,” rääkis Tammiste hooldekodu juhataja Merle Minn. Foto: Urmas Luik

Pärnu piiri taha metsa rüppe jääb Tammiste hooldekodu kalmistu, kus puhkab ligi 300 siitilmast lahkunut ja millest eelmisel nädalal käis üle hoolikas käsi.

“Meie hooldada on ligi hektarisuurune kalmistu ja hooldekodu ümbruse park, peaaegu kaks hektarit,” rääkis hoolekandeasutuse juhataja Merle Minn, kes üle kaheksa aasta sellel ametikohal töötanuna on oma tööposti jätmas.

Minni jutu järgi on hooldekodul vaid üks aednik ja uunikumtraktor, 1965. aastast pärit “põka”, mõistetavalt ei jõuta heakorraga ühel ajal ja igale poole, kuid kalmistu tehakse tavakohaselt korda veel enne talve tulekut.

“Põhitegevus käis siin veel neli aastat tagasi, viimasel ajal on meil rohkem urnimatused – kui lahkunul sugulasi ei ole, saab tema puhkepaik hooldekodu kalmistule, kus on sellepärast ka vähe lilli, et pole, kes neid tooks, lähedasi on vähestel,” rääkis juhataja.

Kõrgete harvade mändide alla Sauga valla murukamarasse pandi esimene mälestusplaat 1961. aastal. Hiljem on lisandunud hallikaid ja valgeid mälestusplaate. Tammsaare puiestee vanurite kodu liitmise järel Tammiste hooldekoduga sai Tammiste enda kasutusse ka Uulu kalmistul neile eraldatud platsi.

“Viimastel aastatel olen olnud 52 matusel, kus saatjaks on paar-kolm inimest, mina nende hulgas, aga tellime alati lugeja ja saadame oma hoolealuse väärikalt ära,” ütles juhataja.

Künklik aiaga piiratud plats lõpeb Pärnu jõega, kus osa tara on tormiga sinna kukkunud puu eest ära lükatud. Muruniiduki või vikati asemel aitab siin suviti samblaga segamini kasvavast lopsakast rohust jagu saada murutraktor.

Juhataja jutu järgi kulub hauaplaadile jakobson, ühe lahkunu peale tema väärikaks toonela teele saatmiseks 9000 krooni. Niisama palju maksab hinnakirja järgi Tammiste hooldekodus ööpäevase hooldamisega kuu aega ühekohalises toas.

Tammiste hooldekodu on Pärnu linnavalitsuse sotsiaalhoolekandeameti haldusalas tegutsev Pärnu linna hoolekandeasutus, mis teenindab eelkõige Pärnu elanikke.

Hooldekodu korraldab nende matused, kellel ei ole lähedasi või eestkostjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles