Karksi-Nuia õpilased leiutavad rattale uut osa

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuias asuv August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi õppehoone.
Karksi-Nuias asuv August Kitzbergi nimelise gümnaasiumi õppehoone. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi-Nuias gümnasistid osalevad täna Eesti Disainikeskuse korraldatavas tootearenduse töötoas ning üritavad 100 minuti jooksul välja mõelda asja, mida võiks vaja minna jalgratta juures.

«Töötoas tutvustatakse tootearendusprotsessis aset leidvat koostööd inseneri, disaineri ja ettevõtja vahel,» töötoas toimuvat Disainikeskuse projektijuht Diana Tamm. Tänavu läbivad õpilased töötubades tootearendussimulatsiooni, mille tulemusel luuakse nutikas ja praktilise lisaväärtusega jalgrattatarvik.

100 minutit kestva töötoa esimeses etapis jõuab iga meeskond tarviku sihtrühma analüüsides esialgse tooteideeni, seejärel arendatakse välja disain- ja insenertehniline lahendus, valitakse materjalid ja turunduskanalid ning kujundatakse hind. Lõpuks valmib uue toote prototüüp, mis kinnitatakse jalgratta külge ning seda testitakse proovisõiduga. Töötube juhendavad Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Tehnikaülikooli magistrandid, kes annavad tootearendustiimidele ka tagasisidet.

Õpilaste vastukaja töötubadele on olnud väga positiivne. Esile tõstetakse võimalust teha meeskonnatööd ning arendada tooteid ideest prototüübini. Lisaks hindavad õpilased uusi teadmisi ja laienenud arusaama ettevõtlusest, disainist ja inseneeriast.

Karksi-Nuias on töötubadega samaaegselt väljas ka näitus „SÄSI“, kus tutvustatakse noorte Eesti disainerite loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles