Galerii suleb uksed koos külastuskeskusega

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Galerii teeb põike linnapeade kabinetti.
Galerii teeb põike linnapeade kabinetti. Foto: Ants Liigus

Raekoja teisele korrusele kolinud Pärnu linnagalerii on lahti olnud nädalapäevad ja kodulinlastest kunstnikelt ja uudistajatelt kuuleb põhiliselt kiidusõnu, aga nurinatki, sest galerii suletakse tööpäeviti juba kell 17.

Kunstnik Heli Tambur, kelle tööd vast avatud aastanäitusel osalevad, märkis, et nii valgus kui aura on uutes ruumides väga hea.

“Vana maja hõng mõjub hästi. Siin saab teha suuri ja väikseid näitusi, sest ruumid on vaheldusrikkad. Mina kui kunstnik rõõmustan. Seda galeriid on uhke näidata ja siia inimesi kutsuda. Asukoht on väga hea, mida siis veel. Minu arvates on see parim idee, mis viimasel ajal kunstnike tarvis vastu võetud,” leidis Heli Tambur.

Pärnu meer Toomas Kivimägi rääkis, et oli algusest peale teisele korrusele mõne kontori tuleku vastu. “See tähendanuks, et maja uks on suletud ja sinna pääsevad ainult teatud inimesed. Raekojal on väärikas funktsioon. Kunst kuulub rahvale ja raekoda kuulub kunsti kaudu rahvale,” kinnitas ta.

Kivimägi tunnustas galeriirahva leidlikkust. “Galerii on end uutesse ruumidesse sisse seadnud ja seda linnale väga odavalt: see läks maksma 60 000 krooni. Siin on Alar Raudoja isiklik panus väga suur,” lausus ta.

Kivimägi kutsus linlasi galeriid külastama ja uudistama tuba, milles aastakümneid on istunud linnapead. “Ka mina olen omal ajal seal salapärase uksega kabinetis käinud. Kui varem oli see piiratud ala, siis nüüd kõigile avatud,” ütles ta.

Kivimägi nentis, et otsus koondada linna struktuuriüksused ühte majja oli väga õige.

“Maha jätta raekoda oli selgelt vale otsus,” märkis ta. “Minu hinnangul oleks see olukord tulnud lahendada nii, et raekoja kõrvale parkimisplatsile oleks ehitatud kolmekorruseline klaasist büroohoone. Siis poleks pidanud linnavalitsus raekoda maha jätma. Vägisi pole mõtet seda olukorda tagasi pöörata ja praegu ei ole selleks enam ressurssi ega jõukust.”

Meer avaldas arvamust, et 10-20 aasta pärast on linnavõim kesklinnas tagasi. Seda kas või väliskülaliste vastuvõtmise kontekstis. Kui tulevad kõrged külalised, viiakse nad piltlikult väljendades turule. See pole meeri silmis õige.

Pärnu linnagalerii juhataja Alar Raudoja märkis, et galerii on avatud teisipäevast reedeni 11-17 ja laupäeval 11-14. Sulgemiskellaaeg ühtib raekoja esimesel korrusel asuva külastuskeskuse sulgemisega.

“Meil pole veel videovalvesüsteemi. Kui külastuskeskus uksed suleb, ei suuda üks galerii inimene kõikidel ruumidel ilma videovalveta silma peal hoida. Kui uuest aastast videovalve saame, pikendame ehk lahtioleku aega,” rääkis Raudoja.

Ka välireklaami teema on vaja lahendada, sest ukseesist ei saa risustada harkjalgadega. “Inimesed ei leia galeriid üles. Kui nad meie käest küsima tulevad, siis juhatame,” lisas Pärnu külastuskeskuse infospetsialist Imbi Vesik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles