Raekojas kõlavad tšellosonaadid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeva pärastlõunal esinevad Pärnu raekojas Pärnu ooperi kontserdisarjas “Abonement 007” tšellist Aare Tammesalu ja pianist Piia Paemurru, kes esitavad klassikalisi tšellosonaate Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoveni ja Johannes Brahmsi sulest.

Tavaliselt on tšellosonaat kirjutatud tšellole ja klaverile, kuid tšellosonaatideks loetakse ka tšellole ja muule muusikainstrumendile või soolotšellole kirjutatud sonaadivormis teoseid.

Varased tšellosonaadid pärinevad 18. sajandist, kui neid kirjutasid näiteks Francesco Geminiani ja Antonio Vivaldi. Romantismiperioodi kuulsamate sonaatide autorid on Beethoven ja Brahms.

Brahmsi esimene tšellosonaat on loodud aastatel 1862-1865. Sonaat on pühendatud laulumuusika professorile ja harrastustšellistile Josef Gänsbacherile.

Kord sõprade ringis toimunud ettekandel olevat Brahms mänginud klaverit nii kõvasti, et auväärne professor kaebas: ta ei kuulvat üldse oma tšellot. Brahms urises vaid: “Sinu õnn” ja jätkas raevukalt mängimist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles