Teevõileivad karrikanatäidisega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teevõileivad karrikanatäidisega.
Teevõileivad karrikanatäidisega. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Kõledal sügisõhtul on parim soojendaja kuum tee. Olgu see siis suvelõpul kuivatatud õunakoortest või poest ostetud teepakikesest tehtud, aga värske kuuma tee aroomil ja soojendaval toimel on tõesti eriline võlujõud.
 

Kõige tuntum teega seotud traditsioon on vanalt healt Inglismaalt pärit kellaviietee. Ligi 5000 aasta vanuse ajalooga tee jõudis Inglismaale teiste Euroopa riikide seas pea kõige hiljem. Ja vaid saja aastaga tõukas tee seal troonilt aastasadu valitsenud liidri, õlle. 19. sajandi keskpaigaks oli teejoomine muutunud lausa sotsiaalseks rituaaliks.

Tee populaarsus tipnes 1860. aastatel, kui Bedfordi hertsoginna Anna VII seadis kuningakojas sisse uue traditsiooni: kellaviietee. See komme asetus sobivalt kella kahese lõunasöögi ja kella kaheksase õhtusöögi vahele. Peenemas seltskonnas pääses kellaviieteele ainult kutsega, külalised saabusid kella 16.15 ja 16.30 vahel ning jäid sageli vaid veerandtunniks, sest järgmine kutse kellaviieteele juba ootas!

Tänapäeval hoiavad töölkäivad inglased oma teepause (tea breaks) samavõrd tähtsate ja pühadena ning ükski firmajuht ei tõtta legendaarset traditsiooni muutma.

Täidetud kolmnurksed võileivad on kellaviietee kõige traditsioonilisem soolane suupiste. Täidisekogusest jätkub 16 kolmnurkvõileiva valmistamiseks. Hea, kui jõuad võileivad umbes pool tundi enne serveerimist valmis teha, et need jõuaksid külmkapis maitsestuda.

Teevõileivad karrikanatäidisega

Täidis
1 grillitud (või suitsutatud) broilerikoib
0,5 dl mandlilaaste
2 varssellerivart
1 dl lahjat majoneesi
1‒1,4 sl karripastat (või muud tugevamaitselist maitsesegu)

Valmistamine
Puhasta ja haki broilerikoib ja sellerivarred väikesteks tükkideks. Lisa mandlilaastud, majonees ja karripasta. Määri 8 röstisaia viilu võiga ja tõsta peale kanatäidis. Tõsta ülejäänud 8 saiaviilu katteks peale, keera kilesse ja kui vähegi aega on, lase umbes 30 minutit külmas „tõmmata”. Vahetult enne serveerimist lõika võileivad keskelt diagonaalselt pooleks, nii et saad kokku 16 võileivakolmnurka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles