Tänavuse parima koduleiva küpsetas Pärnumaa mees

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leiburi koduleibade konkursi Leiburi Leivategu võitis Pärnumaa leivaküpsetaja Allan Toodo, kes pääses finaali teist aastat järjest, aga mullu teiseks jäi.

Leiburi tootearendusjuhi Tiina Rühka kinnitusel oli 2015. aasta Leiburi Leivateo ajaloos erandlik mitmel põhjusel: esimest korda pidid võistlejad küpsetama peenleiba; finaali pääses rekordarv mehi; finaalis esitleti rekordarv leibu, mis polnud vormis küpsetatud; võitis mees.

"Peenleib on hoopis teine tera. Konkursile esitatud leibade maitse oli erinev ja kõik võistlejad on teinud tubli töö vaatamata sellele, et enamik osalejaid tegi peenleiba esimest korda elus ja seda spetsiaalselt konkursile. Nad on ennast enne finaali palju harinud, mis ongi selle konkursi üks eesmärke," kommenteeris Rühka.

Parimaks leivaks tunnistati "Allani peenleib", mille autor on Surju valla mees Allan Toodo. Võiduleiva eripära on pomerantsimaitseaine kasutamine.

"Peenleib oli mulle esimene katsetamine – seda oli huvitav proovida. Kui ei oleks Leiburi Leivateo konkurssi olnud, ei oleks ma ilmselt julgenud seada proovidagi," ütles Toodo võidudiplomit vastu võttes.

Toodo sõnutsi oli peenleiva retsepti raske leida, pidi isegi raamatukogus käima, kuid siis avastas ta internetist huvitava retsepti, kus kasutati pomerantsimaitseainet.

"Hakkasin uurima, mis asi see pomerantsipuu ja vastav maitseaine on. Pärnust ma seda ei saanud, lõpuks leidsin hoopis Tallinnast ja saigi retsepti katsetatud," rääkis võiduleiva autor.

Just Toodo pomerantsileiba söödi Leiburi Leivateo finaalis degustatsioonil kõige rohkem.

Toodo nakatas leivaküpsetamise pisikuga tütar, kes kunagi ise palju leiba küpsetas ja isale esimese juuretise tõi.

"Hakkasin ka leiba tegema, esialgu ei tulnud eriti välja, aga lõpuks hakkas nii meeldima, et tütar on ammu käega löönud ja sööb ainult isa leiba," rääkis mees.

Tänavu pääses Leiburi Leivateo finaali 11 leivaküpsetajat: viis Tartumaalt, kaks Jõgevamaalt ja üks nii Tallinnast, Rakverest, Harju- kui Pärnumaalt.

Pärnumaa küpsetaja Allan Toodo pääses Eesti parima koduleiva võistluse finaali teist aastat järjest: eelmisel aastal jäi ta seemneleib napilt teisele kohale.

Neljandat aastat konkurssi korraldav Leibur soovis rukki- ja seemneleibade kõrval täiendada oma sortimenti kodusküpsetatud peenleivaga.

Võitjat premeeritakse 1500 euroga, Leibur võtab võiduleiva tööstuslikuks tootmiseks kohandatult oma valikusse ja uudistoode ilmub Eesti poelettidele tuleva aasta esimeses kvartalis.

Võiduleiva autor saab kaasa rääkida nii leiva nime väljamõtlemisel, pakendi kujunduse loomisel kui enda retsepti tööstuse järgi kohandamisel.

Leiburi Leivateole on nelja aastaga esitatud kõikjalt Eestist ligikaudu 300 leivaretsepti.

Esimese konkursi võitjaks osutus Triin Kuus Põltsamaalt oma "Triinu rukkileivaga". 2013. aasta parim oli Eha Karus Jõhvist "Eha hommikuleivaga" ja mullu võitis konkursi Eve-Kati Mägi Elvast endanimelise seemneleivaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles