Viljandimaa kartul vurab Venemaale

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idanaabrite juurde on läinud ka osaühingusse Koorti Kartul kuuluva Eeriksaare talu kartuleid.
Idanaabrite juurde on läinud ka osaühingusse Koorti Kartul kuuluva Eeriksaare talu kartuleid. Foto: Elmo Riig

Ajad, mil Eesti kartulikoormad sõitsid Venemaale, võivad korduda. Tänavune põud tõi idanaabrile ikalduse ning et mugulaid napib ka meist lääne pool, on kartuli järele suur nõudlus.


Sürgaveres 85 hektaril kartuleid kasvatava osaühingu Westi Kartul tegevjuht Maido Saar­man ärgitab eestlasi kartulit varuma. «Usun, et kevadeks kerkib hind vähemalt kaks korda,» lausus ta.

Kolga-Jaani valla Eeriksaare talu peremehe Märt Laansalu sõnutsi on kartulipaanika taga halvad ilmaolud: Poola üleujutus ja Venemaa põud.

«Saagid on mujalgi Euroopas kasinad ja nõudlus seetõttu üsna suur,» nentis ta. «Mullu samal ajal müüsime söögikartuleid hulgihinnaga 1.50—2 krooni kilo, aga tänavu 2.50—3 krooniga. Kindlasti tõuseb hind veelgi.»

Laansalu müüb osa saagist idanaabritele esimest korda, esialgu on sinna läinud saja tonni ringis. «Tundub, et Vene suhted on soojenemas ja toimub nostalgiline lähenemine,» lausus ta.

Maido Saarman viib kartulit Venemaale neljandat aastat, tänavu on sinna jõudnud 200 tonni. «Eestlane eelistab keskmist ja väiksemat kartulit, aga seal tahetakse suuri muredaid mugulaid, mida saab praadida.»

Märt Laansalu ütlemist mööda ostavad vahendajad kartuli siinse turuhinnaga ja talunikud seega võõrsile müümisest erilist kasu ei saa. Tema sõnul on tegemist pigem oma kauba reklaamimise ja turu kompamisega tuleviku tarbeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles