Video ja galerii: pärnakad pääsesid hullemast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateenistuse prognoos tõotas pärnakatele pühapäeva õhtuks küll kõike muud kui head, kuid paarkümmend sentimeetrit päästis nad lõpuks halvimast – merevee jõudmisest koduukseni.

Täna veidi enne kella 8 hommikul oli Pärnu linnas üleujutatud veel paar tänavat, vesi hakkas tasapisi taanduma.

Linnatänavad olid inimtühjad ja vaiksed, kuskil askeldas mõni üksik kojamees, keelumärgiga Mere puiesteel valvas džiibiga korda ilmastikuks valmistunud kummikutes politseinik. Öist tormi tuletas meelde lõõtsuv tuul ja oksapuru.

Rannarajooni parkides ulatus vesi aga kummiku ääreni. Ammende villa ees oksi riisunud tööline kinnitas, et kuigi kliendid kartsid reedel suurt tormi ja pelgasid Pärnusse tulla, möödus nädalavahetus nende jaoks rahulikult ja vesi ulatus vaid aia ääreni.

Seedri tänav 4 asuva kortermaja majahaldur Taavi Kolts hingas kergendatult, et tormikahju piirdus hoonetekompleksil ainult katkise aknaga. «Eks ta suhteliselt ärev oli, aga õnneks laabus kõik hästi. Kolm sentimeetrit jäi puudu, et oleks vesi võib-olla garaaži sisse tunginud,» lausus ta.

«See on ka muidugi hea, et elektrit välja ei võetud, et pumbad lõid nii kaua. Ma varusin generaatori ka igaks juhuks, et kui vool ära läheb, siis saab pumbata, aga õnneks oli vool alles,» rääkis Kolts.

Pärnakas tõdes, et 2005. aasta jaanuaritormiga ei anna seda nädalavahetust kohe kuidagi võrrelda. «Siin olid aialipid vee all tookord,» meenutas mees ja lisas: «Kui nii oleks olnud, siis oleks ikka hullumaja olnud.»

Pärnu rannas möllasid hommikul suured lained ja ulus võimas tuul. Rannatoolid ja kiiged seisid vee sees, tõusnud merevesi ulpis nende alt läbi. Samas oli näha, et veetase oli öösel märkimisväärselt kõrgem: osad kohad olid juba veest vabad, öist olukorda illustreeris vaid ripakile jäänud adruvall.

Rannapargi äärde jääva Remmelga tänava uuselamu aeda koristanud mees joonistas teele maha täpse joone, kuhu 165 cm korral vesi ulatus. Kui vesi oleks paarkümmend sentimeetrit veel tõusnud, oleks see juba trepi kõrgeima astmeni jõudnud ja uksele «koputanud».

Lääneranniku ja saarte elanikud said nädalavahetuse eel kolmanda taseme hoiatuse. Ilmajaam ennustas, et merevee tase tõuseb Pärnus 190 cm keskmisest kõrgemale. Kriitiliseks piiriks peetakse 160 cm, inimestele muutub olukord ohtlikuks siis, kui veetase ületab kahte meetrit üle keskmise.

Samas piirkonnas oli hommikul tükk tegemist ka kahel puksiiril ja džiibiga politseinikul, et tänavalt ära vedada vette jäänud BMWd. Auto oli saanud nii palju kahjustada, et enam ei käivitunud.

Lääne päästekeskuse regiooni vastutava korrapidaja Karmo Kuru sõnul said päästjad kolme tormipäeva jooksul Pärnumaal 59 väljakutset. «Kõik need olid seotud langevate puudega kas siis teedel, katustel või elektriliinidel. Lisaks Pärnule oli üleujutusoht ka läänemandri rannikul. Haapsalus oli oht Fra Mare Thalasso spaale, kus üleujutuse korral oleks ära uppunud reoveo pumpla ja inimesed poleks saanud tualette kasutada,» lausus ta.

«Probleem oli meil ka Rohuküla sadamas, kuhu Hiiumaale sõitnud inimesed olid parkinud oma autod. Kokku oli seal 42 autot, millest me teisaldasime ja viisime kõrgematele kohtadele seitse autot, mis oleksid seal muidu reaalselt ära uppunud,» lisas Kuru.

Täna õhtul kella 18 paiku oli elektrita veel 4100 majapidamise üle Eesti, nendest poolteist tuhat Pärnumaal. Elektrikatkestusi kõrvaldas täna aktiivselt 152 rikkemeeskonda.

Elektritsentrumi elektrimontöörid Joel Närep ja Margo Gentalen askeldasid täna ennelõunal Pärnumaal Kanaküla kandis purunenud elektriliiniga. Meeste sõnul oli konkreetse elektriposti juures näha, et murdunud oks oli liini maha tõmmanud, alla kukkunud juhe oli omakorda süüdanud põlema maad ja kulu. Kui paljusid inimesi ja majapidamisi konkreetse liini parandamine puudutas, nad öelda ei osanud.

Kuid vähemalt osa Eesti peresid pidi arvestama, et nad ei saa veel täna voolu tagasi.

Elektriini remont Kanakülas. Foto:
Elektriini remont Kanakülas. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Kokkuvõte

  • Tuuline nädalalõpp tõi päästjatele üle Eesti kokku 465 väljakutset
  • Kõige tugevam tuul puhus laupäeval Sõrves, kus tuuleiilid küündisid 30,6 m/s
  • Tormi tipphetkel oli üle Eesti elektrita enam kui 18 000 majapidamist
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles