Pärnu emad-isad jõudsid tubakatestis Eesti targimate hulka

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sel sügisel tehtud üleriigilises testis, milles uuriti Eesti lapsevanemate teadmisi ja suhtumist laste seas levivatesse tubakatoodetesse, tulid teisele kohale Pärnu Rääma põhikooli emad-isad, jagades seda Viljandi Paalalinna kooliga.

Kokku osales Targa Vanema tubakatestis 325 kooli ja oma tulemuse registreeris pea 2000 lapsevanemat üle Eesti. Testi üldvõitjaks tulid Raplamaal asuva Hagudi põhikooli vanemad. Pärnumaalt osales testis 25 üldhariduskooli, millest parima keskmise punktisumma kogus Rääma põhikool, teatas teavitusprogrammi Tark Vanem pressiesindaja.

Rääma põhikooli direktori Elmo Joa sõnade kohaselt levivad täna nii suitsetamine kui alkoholi proovimine järjest nooremate kooliõpilaste seas, mistõttu on eriti oluline, et vanemad oskaksid neil teemadel oma lastega tõsiselt rääkida ja kokkuleppeid sõlmida. "See, et meie kooli lapsevanemad oma teadmistega kogu Eestis silma paistavad, on muidugi rõõmus üllatuss kogu kooliperele," märkis Joa.

Veebipõhise tubakateemalise testi eesmärk oli anda koolieelikute ja alglasside lapsevanematele teadmisi ja juhtnööre, kuidas ära hoida laste seas suitsu ja järjest enam leviva mokatubaka, e-sigareti ja vesipiibu esmast proovimist.

Teavitusprogrammi eksperdi Rita Rätsepa sõnade järgi on võrreldes teiste Euroopa riikidega laste suitsetamine tänapäeva Eestis erakordselt murettekitav, sest keskmiselt proovivad lapsed suitsu juba 12aastaselt. "Koguni 69 protsenti 15aastastest tüdrukutest ja 75 protsenti poistest on proovinud mõnda tubakatoodet," sõnas Rätsepp. "Siin ongi vanema roll lapsele alternatiivina eakohast tegevust pakkuda ja juba eelkooliealiste lastega kokku leppida, kuidas ja millal ei öelda."

Oma teadmisi tubakatoodete mõjust lastele võivad kõik vanemad endiselt testida veebilehel www.tarkvanem.ee. Testi täitnud vanemad saavad tagasisidet teadmiste kohta, kuidas kasvatada tubakavaba last, ja analüüsida, millised on vajalikud oskused nende teemade käsitlemiseks.

Siseministeeriumi algatatud 5−11aastaste laste vanematele mõeldud teavitusprogrammi veebilehekülg pakub teavet veel eri kasvatusstiilide kohta, samuti saab sealt teema kohta tasuta nõu küsida ekspertide ja psühholoogi käest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles