Vargad viisid hoovist kalli maasturi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Pärnust Kaasiku tänavalt varastati eile öösel beeži värvi aastavanune sõiduauto Toyota Land Cruiser, mille väärtus on omaniku sõnutsi 45 230 eurot.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi ütlust mööda oli sõiduk pargitud maja juurde ja auto uksed oli lukustatud. "Omanik avastas hommikul, et autot hoovis enam ei ole," lausus Erm.

Autovarguses kahtlustatavaid esialgu ei ole.

Ehkki üle Eesti on viimasel ajal olnud mitu kalli auto vargust, Ermi teatel Kaasiku tänava vargust ühegi teisega esialgu ei seostata.

Politsei ja prokuratuur andsid eelmisel nädalal teada, et rahvusvahelised organiseeritud autovaraste grupeeringud on võtnud sihtmärgiks uuemad ja hinnalisemad võtmeta käivitatavad sõidukid.

Autoomanikel palutakse olla ettevaatlikud, sest kurjategijad võivad olla relvastatud.

Viimastel nädalatel on Lõuna-Eestis varastatud kolm hinnalist sõiduautot ja on alust kahtlustada, et vargused on toime pannud rahvusvaheline organiseeritud grupp.

Novembrikuus varastati Elvas Valga maanteel maja hoovist sõiduauto BMW ja Viljandi vallas sõiduauto Porsche. Kummagi vargusega tekitati enam kui 60 000 euro suurune kahju. Kaks nädalat tagasi varastati Tartumaal Ülenurme vallas eramaja eest sõiduauto Toyota väärtusega ligemale 54 000 eurot.

Pikaajalise uurimise tulemusel pidasid Lõuna, Lääne, Põhja prefektuuri ja keskkriminaalpolitsei ametnikud 28. oktoobril Pärnu-Ikla maanteel kinni kaks välisriigi kodanikku, keda seostatakse mitme hinnalise sõiduki vargusega Eestist.

Meeste kinnipidamisel avastati nende sõidukist elektroonilisi ja mehaanilisi seadmeid, millega häiresüsteeme neutraliseeritakse ja sõidukeid käivitatakse. Kohtu loal viibivad mehed eeluurimise ajal vahi all.

Uurimine autovaraste ühenduse seni vabaduses olevate liikmete ja teiste grupeeringute väljaselgitamiseks ning tabamiseks jätkub. Selle nimel tehakse tihedat koostööd siseriiklikul tasandil, kuid ka Läti ja Leedu politseiga. Eesti kõrval on analoogsed kuriteod probleem Balti riikides ja mujal Euroopas.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu rõhutas, et autovargad on ohtlikud ja põhjaliku ettevalmistusega. "Kui märkate kahtlast tegevust enda või naabri õuel, vältige vahetut sekkumist, et ennast mitte ohtu panna, ja kutsuge hädaabinumbril 112 abi," soovitas ta.

Saarepuu lisas, et sõidukivargustel kasutatakse tehnikavahendit, mis teeb kahjutuks sõiduki alarmi, avab masina uksed mõne sekundiga ja aitab sõiduki kiirelt käivitada.

Kurjategijate kasutuses olev tehnikaseade on töökindel, kui omanik on sõiduki originaalvõtmed jätnud eramu eesruumi välisukse lähedusse. Sellisest kaugusest saab seade sõiduki võtmelt hõlpsasti signaali kätte.

"Et sellisel viisil vargust ennetada, tuleks võimalusel sõidukit hoida lukustatud garaažis kõrvaliste isikute vaateväljast eemal," jagas Saarepuu nõu. Enne kuriteo toimepanemist võivad isikud liikuda välismaise registreerimisnumbriga sõidukiga eri elamurajoonides, et varastatav sõiduk välja valida. Mõnes piirkonnas välismaise registreerimisnumbriga sõidukit nähes tuleks selle number ja mark üles kirjutada ning info kohe politseile edastada.

Autovaraste huviorbiidis on uuemad ja hinnalisemad sõidukid, markidest on jätkuvalt eelistatud Honda, BMW ja Toyota. Viimastel nädalatel varastatud sõidukite väljalaskeaastad jäävad vahemikku 2011–2015, kuid välistatud ei ole vanemate sõidukite vargused – nende võtmete hankimiseks võidakse püüda elamutesse sisse murda.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Aro Siinmaa rõhutas, et kurjategijate tabamine on äärmiselt oluline – politsei ja prokuratuur tegutsevad selle nimel täiendatud jõududega ööpäev läbi –, kuid see ei tohi toimuda ühegi autoomaniku elu ja tervise hinnaga.

"Iseseisvalt kurjategijatele vastu astudes riskib omanik viga saamisega, samas saavad kurjategijad auto kätte ja pääsevad põgenema. Kõige kindlam viis tagada ühtaegu oma tervise ja vara säilimine ning kurjategijate tabamine on võtta varastele märkamatult ühendust häirekeskusega ja edastada kurjategijate asukoha ning tegevuse kohta võimalikult detailset teavet," ütles prokurör.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles