Uue kunsti muuseum paneb välja “Leiutasu”

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseum.
Pärnu uue kunsti muuseum. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kolmapäeval, 24. novembril kell 17 avaneb Pärnu uue kunsti muuseumis Tartu kõrgema kunstikooli ja Kaunas Art Institute tekstiiliosakonna tudengite ja õppejõudude ühisnäitus “Leiutasu”.

“Mis on leitud asjade väärtus? Kas asjad ise või see, mida kunstnik nendega teha saab? Või mis on tasu leidmise eest, kas preemia sellelt, kellele saad kaotatud asja tagastada, või hoopis võimalus leitust midagi uut luua? Või emotsionaalne väärtus, mis jääb hinge millegi leidmisel? Või see aimatav elatud elu, mis on iga leitud asja taga ja millest võib saada lõputult inspiratsiooni uuteks algusteks?” mõtisklevad ühisnäitusel osalejad.

Tartu kõrgema kunstikooli tekstiiliosakonnas septembri alguses toimunud workshop’ile tõid osalejad  kaasa oma leiud. Tähelepanu pöörati esemete kontekstile – valmivate tööde inspiratsiooniallikaks said leidmise lood ja põnevad detailid.

Töödes leiab kasutamist tekstiilikunsti väljendusvahendite varasalv: materjalid, tehnikad, märgiline kontekst. Autorid on tõlkinud leitud esemeid kujundikeelde ja toonud vaatajani leidude varjatud väärtusi. Valminud tööd jutustavad vaatajale lugusid möödunud aegadest ja inimestest, kuid pakuvad ka tulevikunägemusi ja uut käsitluslaadi tuttavate asjade mõistmiseks.

Koos tudengitega osalesid workshop’il osakonna õppejõud ja külaliskunstnikud Mae Kivilo ja Monika Zaltauskaite-Grasiene. Projekti teise poolena jätkus töö leidudega Kaunas Art Institute tekstiiliosakonnas, kus Monika Zaltauskaite-Grasiene juhendamisel uurisid tudengid ajalooliste mööbliesemete lugusid. Selle tulemusena valmisid digitaalsetel zakaartelgedel uued kangad, mis on inspireeritud ajaloost ja esemete lugudest.

Leitud asjad, mis on saanud uue konteksti ja alguse, eksponeeritakse näitusel koos leidmise lugudega.

Projekti kureerib Tartu kõrgema kunstikooli tekstiiliosakonna professor Aet Ollisaar ja seda toetab Eesti kultuurkapital.

Näitus on Pärnu uue kunsti muuseumis avatud 6. jaanuarini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles