Hooldekodu juhatajaks valiti majandusmees

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammiste hooldekodu praegune juhataja Merle Min suleb enda järel peatselt ukse ning lahkub. Omal soovil.
Tammiste hooldekodu praegune juhataja Merle Min suleb enda järel peatselt ukse ning lahkub. Omal soovil. Foto: Urmas Luik

Tammiste hooldekodule juhatajat otsinud Pärnu linnavalitsuse konkursikomisjon on otsuse langetanud: juhatajaks saab Heinar Ipsberg.

“Kuna lähitulevik pakub päris suuri väljakutseid just niisuguse majandusliku mõtlemisega inimesele, siis see oli üks põhjusi,” põhjendas abilinnapea Jane Metsa taandumise järel komisjoni juhatajaks tõusnud Epp Klooster valikut.

Ent miks kandideeris Ipsberg, kes praegu töötab rahvusvahelise elektroonikafirma Eesti osakonna tegevjuhina, ametikohale, kus tal tuleb 14 400 krooni eest kuus seista hea pealt 100 vanainimese ja poolesaja töötaja eest?

Pärnu on neetult hea

“Eri inimestel ja iseloomutüüpidel on eri motivaatorid, üks põhilisi on kindlasti raha, aga minu jaoks ei ole see real number üks,” märkis Ipsberg, kelle puhul peituvad põhjused hoopis mujal. Esiteks, nagu Ipsberg selgitas, toimub Korea taustaga firmades juhtide rotatsioon, mis temale tähendaks suundumist ettevõtte Ukraina või Kasahstani esindusse. “See on mulle praeguses olukorras vastuvõtmatu ja oli põhjus, miks ma otsustasin uue töökoha järele vaadata,” sõnas ta.

Teiseks on Ipsbergi hobide seas olulisel kohal purjetamine. “Ja Pärnu on neetult hea koht purjetamiseks,” selgitas mees, miks ta siin mõnda aega tagasi jupikese vanemapoolset kinnisvara soetas, mida ta nüüd plaaniga Pärnusse kolida renoveerib. “Ma paneks need kaks esimest teemat kokku ja summa summarum tulekski välja see põhjus, miks ma otsustasin Tammiste hooldekodu juhataja konkursil osaleda,” sõnas Ipsberg.

Kulusid on vaja kärpida

Tööd vanainimestega Ipsberg ei pelga. Talle annab kindlust kohapeal nähtud professionaalne, sotsiaaltöö tausta ja kogemustega meeskond. Küll leiab ta, et hooldekodu vajab arendustöid, mis 9,5 miljoni kroonise kulueelarvega ettevõttel aitaksid kulusid kärpida ja tulusid tõsta.

“Kõikides firmades, kus ma töötanud olen, on arendus või ülesehitus olnud minu tugev külg, see on punkt, millest ma tahaksin jätkata ka Tammistes,” märkis Ipsberg, kes on Tartu ülikooli arstiteaduskonna haridusega, ent on töötanud mitmes telekommunikatsiooniga seotud firmas.

Nimetatud ülesehitus- ja arendustööga ei kaasne Ipsbergi kinnitusel personali koondamine. “Pigem vaatame pikemas perspektiivis vastupidist tendentsi,” sõnas ta. Samuti ei kavatse ta kujundada hooldekodust eksklusiivset ega kallist pansionaati, kus saavad endale voodikoha lubada vaid rikkad.

“Loomulikult on oluline kaine majanduslik arvestus, aga eelkõige sellest punktist lähtudes, et hooldekodu elanik ei tunneks ennast mingi reana eelarves,” märkis Ipsberg, kelle väitel ei saa võtta hooldekodu klassikalise ärina, kus numbrid kajastavad vaid tulusid, kulusid ja kasumlikkust.

Aasta pärast pilt selge

Ipsbergi kõrval kandideeris hooldekodu juhataja ametikohale 11 inimest, kes pidid esitama oma kirjaliku visiooni hooldekodu tuleviku suhtes. Neist kuus pääses vestlusvooru, mille käigus praagiti välja veel neli kandidaati. Viimase kahe hulgast aitas komisjonil valiku teha linnapea Toomas Kivimägi. “See oli minu ettepanek, sest linnapea on ju ikkagi see, kes võtab allasutuse juhi tööle,” selgitas Klooster Kivimägi komisjoni töösse kaasamist.

Linnapea heakskiidu saanud Ipsberg peaks komisjoni soovi ja otsuse kohaselt uuele ametipostile asuma 1. detsembrist. “Küllap on esimene aasta mingitpidi sisseelamise aeg või no ma arvan, et aasta pärast võiks pilt väga selge olla,” andis Klooster mõista, et Ipsbergile antakse aega atra seada.

Atra seadma ei saa Ipsberg aga hakata enne, kui linnavalitsus on ta ametisse kinnitanud. Sellekohane eelnõu on järgmisel esmaspäeval linnavalitsuse istungi päevakorras. “Kes teab, siin võib-olla lähinädalal selgub asjaolusid, mis sunnivad üht või teist poolt seda otsust muutma,” ei taha Ipsbergki sündmustest ette rutata.


Epp Klooster, konkursikomisjoni juhataja, Pärnu linnavolikogu aseesimees:

“Kuna lähitulevik pakub päris suuri väljakutseid just niisuguse majandusliku mõtlemisega inimesele, siis see oli üks põhjusi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles