Kõpus arutatakse uue sidumist vanaga

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Metslang
Joosep Metslang Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavalitsus korraldab koos muinsuskaitseametiga täna Kõpu mõisas seminari «Kultuurile uut ja vana». Seminari põhiteema on tänapäevase ja ajaloolise sidumine planeerimises ja ehitiste kavandamises.

Maavalitsuse planeeringutalituse juhataja Tiia Kallase ütlemist mööda on ettekandjatel palutud rõhutada, kuidas on võimalik saavutada kooskõla ajalooliste väärtuste ja tänapäevaste lahenduste vahel ning kuidas asjatundliku suhtumisega saavutada parim tulemus ning tagada kultuuriväärtuse ja miljöö säilimine.

Riigikogu liige Liisa-Ly Pakosta räägib kultuuriväärtustest ja planeeringutest, muinsuskaitseameti arhitektuurimälestiste peainspektor Ilona Merzin peatub maa-asulate miljööväärtusel ning Eesti vabaõhumuuseumi teadur Joosep Metslang teeb ettekande teemal «Tänapäev ja ehitustraditsioonid».

«Soovime arutleda, kuidas muinsuskaitses oleks võimalik ühendada uut ja vana, sest kõik meie ümber uueneb, kuid kui meie regionaalpoliitika on selline, nagu ta on, jääb maapiirkond paratamatult tühjaks,» ütles muinsuskaitse Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi. «Kaitse all olevaid hooneid püüame iga hinna eest säilitada, kuid väga palju sõltub ikkagi inimestest. Tore, kui on nutikaid ja ettevõtlikke inimesi, kes leiavad uued funktsioonid ajaloolistele veskitele, viinavabrikutele, aitadele, tallidele, meiereidele ja muudele vana aja ehitistele.»

Arutelu juhivad turismikonsultant Urmas Tuuleveski ning Olustvere teenindus- ja  maamajanduskooli direktor Arnold Pastak. Seminari enam kui poolsada kohta täitusid kiiresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles