NATO tippkohtumine Rootsi ajakirjanduses

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO-vastaste plakat teatab, et mäng on läbi.
NATO-vastaste plakat teatab, et mäng on läbi. Foto: Reuters

Rootsi ajalehed tõid esile varasemast soojemad tuuled NATO ja Venemaa suhetes. Nii Venemaa kui NATO juhid nimetasid hiljutist Lissaboni tippkohtumist ajalooliseks sündmuseks.

Kaks aastat pärast sõjalist konflikti Gruusiaga ja alliansi osalemise ajal Afganistanis puhuvad uued ja soojemad tuuled maailmapoliitikas. See on uus ajajärk Vene-NATO suhetes. Jäetakse minevikukummitused, mis mõlemat poolt on jälitanud liiga kaua.

Nii Venemaa kui NATO on jõudnud seisukohale, et kumbki ei ähvarda teist, ütles NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

USA president Barack Obama deklareeris, et Venemaale vaadatakse kui partnerile.

Külmunud suhete ajajärk on möödas. Lissaboni tippkohtumine oli ajalooline sündmus, kinnitas Vene president Dmitri Medvedev oma sõnavõtus.

Muutus NATO-Venemaa suhetes kujuneb üllatuseks paljudele venemaalastele, kes on NATOsse suhtunud kui oma riigi verivaenlasesse. Hoolimata eriarvamustest Gruusia konflikti suhtes 2008, peab lääs tulevikus tegema koostööd Venemaaga, sama vajab USA.

Tänapäeva maailmas pole ükski suurriik üksinda võimeline probleeme lahendama. Seoses NATO tegevusega otsustati Lissabonis organisatsioon reorganiseerida. NATO palgalehelt koondatakse 5000 töötajat. See struktuuri ümberkorraldus toimub peasekretär Rasmusseni juhtimisel.

Ümberkorraldusi tingib kolm liikumapanevat jõudu: kõigepealt majanduslik sund, siis poliitilised tegurid ja kolmandaks kaotused ning raskused Afganistanis.

Kaudselt antakse mõista, et NATO tegevus Afganistanis on ebaõnnestunud. 28 NATO riiki ühinesid uue strateegiaga, mis kehtib kümme aastat. NATO peaülesandeks jääb endiselt oma liikmesriikide kaitse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles