Vastsel hooldekodu juhatajal lasub pettuse kahtlus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Pärnu linnapea Toomas Kivimägi andmeil ei ole Heinar Ipsberg Tammiste hooldekodu juhatajana tööle asunud, väidab mitu hooldekodu töötajat ja klienti, et on näinud teda sealsete hoonete vahel kolmapäevalgi.
Ehkki Pärnu linnapea Toomas Kivimägi andmeil ei ole Heinar Ipsberg Tammiste hooldekodu juhatajana tööle asunud, väidab mitu hooldekodu töötajat ja klienti, et on näinud teda sealsete hoonete vahel kolmapäevalgi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Esmaspäeval Pärnu linnavalitsuses ametisse kinnitatud Tammiste hooldekodu juhataja Heinar Ipsberg tõendas ametikohale kandideerides nõutud kõrgharidust koopiaga Tartu ülikooli diplomist, mida ülikool oma arhiivi andmetel pole kunagi välja andnud.

Ipsbergi väitel kaduma läinud originaaldiplomi asemel linnavalitsusele esitatud koopia kohaselt lõpetas ta 1989. aasta 19. juunil TÜ ravi erialal, mille järel talle omistati arsti-interni kvalifikatsioon.

Inetud plekid tekkisid Ipsbergi näiliselt laitmatule renomeele kolmapäeval, kui Pärnu maavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Epp Kloostri arupärimise peale jõudis Tartust Kloostri ja Pärnu linnapea Toomas Kivimägi lauale dokument, milles toodud faktid seavad Ipsbergi esitatud diplomikoopia autentsuse kahtluse alla.

Kolm kursust poole aastaga

TÜ arhiivi andmetel on arstiteaduskonna ravi eriala üliõpilane Heinar Ipsberg alates 1988. aasta 19. detsembrist eksmatrikuleeritud. Seda kolmandalt kursuselt. “Loogiliselt võttes ei saanud ta 89. aastal lõpetada, kui ta aasta varem kolmandalt kursuselt eksmatrikuleeriti,” sõnas TÜ arhivaar Evi Zadonskaja.

Nimelt, nagu kinnitas 1989. aastal TÜ arstiteaduskonna lõpetanud Pärnu kiirabi erakorralise meditsiiniabi teenistuse juhataja Marit Õun, tuli tollal läbida arstidiplomi saamiseks kuus kursust.

Ehk eeldades, et arhiivi andmed on tõesed, oleks Ipsberg pidanud läbima järgneva poole aastaga kolm kursust. Olles samal ajal eksmatrikuleeritud.

Võib-olla see, näiliselt võimatu ülesanne selgitabki, miks ei leia Ipsbergi nime 1989. aasta diplomite registreerimise raamatust.

Võib ju spekuleerida, et arhiivis on tehtud viga ja diplomite registreerimise raamatusse jäi Ipsbergi nimi neil segastel aegadel mingi õnnetu juhuse tõttu märkimata. Ent sellega ei saa selgitada diplomi koopial ilmnevaid hälbimusi, mida, tõsi küll, märkab ainult süsteemiga hästi kursis isik.

Nimelt kannab Ipsbergi esitatud diplomikoopia registreerimisnumbrit 271. Kuid selle numbriga diplom anti välja hoopis filoloogiateaduskonna lõpetanule ja kandis seerianumbrit MB-I 111879, mitte 480478, nagu Ipsbergi esitatud koopial kirjas. “Need seeriad ja numbrid ei lähe kokku, sel aastal ei olegi sellise seeria ega numbriga diplomeid,” selgitas Zadonskaja.

Tagatipuks on Ipsbergi esitatud diplomikoopial märgitud kvalifikatsiooniks arst-intern, kuid ülikoolis omistati ravi erialal hoopis arsti kvalifikatsioon. Seda fakti võib kinnitada ka Õun.

Kas kõige selle põhjal saab väita, et Ipsberg on esitanud Pärnu linnavalitsusele võltsitud dokumendi? “Igaüks teeb ise järeldused, meie andsime need andmed, mis meil on,” ei taha Zadonskaja sellele küsimusele ühest vastust anda.

Ise ka ei tea

Kummalisel kombel keeldub Ipsbergki andmast üheselt mõistetavat vastust küsimusele, kas ta siis lõpetas ülikooli diplomiga või ei. “Ma jätaks selle kommentaari selleks hetkeks, kui arhiiv on oma seisukoha lõplikult võtnud,” sõnas ta, otsekui arhivaarid seda temast paremini teaksid.

Enda väitel on Ipsberg esitanud ülikoolile oma käes olevad dokumendid ja palunud nende alusel teha uus ja põhjalikum otsing, mis võtvat aega umbes nädala. Ülikooli arhiivis aga ei teata sellest midagi. Zadonskaja andmetel pole neilt lisauuringuid palutud, mistõttu neid ei tehta. “Arhiivis ja õppeosakonnas ta ei ole käinud, kus ta käis, ei tea,” sõnas Zadonskaja.

Jättis teised varju

Ent just väidetavate arhiiviuuringute pärast lükkas linnavalitsus oma kolmapäevasel istungil Ipsbergi ametisseasumise kuupäeva 1. detsembrilt 10. detsembrile.

“Me ootame selle aja ära ja kui Tartu ülikooli poolt ei tule kinnitust, et see on tõene ja autentne dokument, siis otse loomulikult me seda inimest ametisse nimetada ei saa,” sõnas Kivimägi, kelle osalusel konkursikomisjon Ipsbergi kaaskandidaatide seast välja valis.

“Komisjon ja linnapea tegid otsuse moonutatud ja mulle tundub, et kahjuks teadlikult moonutatud informatsiooni ja olematu taustauuringu põhjal,” kaitses komisjoni tööd juhtinud Klooster ennast ja Kivimägi.

Kloostri selgitusel jäi taustauuringu tegemine komisjoni liikmest personalinõuniku Tiia Auri ülesandeks, too aga andis komisjonile ja linnapeale teavet, et Ipsbergiga on kõik korras.

Klooster märkis, et kõik komisjoni liikmed peale tema olid algusest peale suhtunud Ipsbergisse äärmiselt soosivalt. “Seal oli mitu sotsiaaltööalase ja majanduskõrghariduse ning tugeva kogemustepagasiga arvestatavat kandidaati, kes konkursikomisjoni liialt ühele kandidaadile keskendumise tõttu jäid väärilise tähelepanuta,” sõnas Klooster.

Tegelikult polnud Ipsberg selleks ajaks, kui tema kandidatuur välja valiti, esitanud veel ühtki dokumenti, mis tõendaks tema elulookirjelduses märgitud kõrgharidust. “Ma olen ilmselgelt kriitiline ka meie personalispetsialisti suhtes, kes minule arusaamatult ei suvatsenud kandideerijalt nõuda kõrgharidust tõendavat dokumenti,” on Kivimägi tagantjärele tark, nimetades juhtunut kahetsusväärseks ja kummaliseks.

Jane Metsa naabrimees

Ent kelle huvidest lähtudes ja juhtnööride järgi võidi informatsiooni moonutada ehk taustauuring tegemata jätta?

Siinkohal on oluline märkida, et enne kui konkursikomisjoni juhatamine Kloostrile usaldati, juhtis seda abilinnapea Jane Mets, kes taandas ennast põhjendusega, et tunneb tosinast kandideerinust nelja. Ka Ipsbergi, kes – nagu selgus – on Metsa naabrimees.

Metsa kinnitusel on nad Ipsbergiga põgusalt Tammiste hooldekodu teemadel vestelnud, ent ei enamat. “Me ütleme tere ja räägime üle tänava, aga me ei ole mingid sellised 100 aastat koos elanud naabrid,” selgitas Mets, kes endiselt näeb Ipsbergis väärikat kandidaati. “Inimene on rahvusvahelise firma tegevjuht aastaid … No ma ei tea, ei saa vist väga loll olla,” sõnas Mets, kes kahtlustab, et Klooster on tolmu keerutanud ainult ühe eesmärgiga: seada Tammiste hooldekodu juhatajaks oma lemmik.

Kloostri selgitusel oli tõepoolest üks kandidaat, kes tema silmis teiste hulgast välja paistis. Ei eita ta sedagi, et pidi komisjoni survestama, et nood nõustuksid ta Ipsbergi kõrval viimasesse vooru Kivimägi jutule lubama. “Aga ma kinnitan: lemmikkandidaati mul olnud ei ole ja ma eeldasin, et ka komisjonil ei ole,” sõnas Klooster.

Kivimägi hinnangul ei tasu Metsa ja Ipsbergi lävimise nüanssi üle tähtsustada. Ega ka mitte asjaolu, et peale Auri kuulusid konkursikomisjoni linnavalitsuse sotsiaalosakonna juhataja Kaire Aamisepp, vanurite hoolekande spetsialist Anne Sepping ning linnaarst Ada Kraak, kes kõik on linna sotsiaalvaldkonda kureeriva Metsa alluvad.

“Ma ei taha öelda, et härra Ipsberg on võltsinud, aga kui me loome teoreetilise kontseptsiooni, et see nii on, siis arvata, et Jane Mets kaitseb inimest, kes võltsib dokumente, no kuulge …” lausus Kivimägi. “Me ootame selle nädala ära ja siis selgub, kes on räigelt valetanud.”

Heinar Ipsbergi haridustee

1. september 1982. Ipsberg võetakse vastu Tartu ülikooli arstiteaduskonna ravi eriala esimese kursuse statsionaarseks üliõpilaseks.
10. oktoober 1984. Arstiteaduskonna ravi eriala kolmanda kursuse üliõpilane Ipsberg eksmatrikuleeritakse.
1. september 1987. Ipsberg taastatakse arstiteaduskonna ravi eriala teise kursuse statsionaarseks üliõpilaseks.
19. detsember 1988. Arstiteaduskonna ravi eriala kolmanda kursuse üliõpilane Ipsberg eksmatrikuleeritakse.

Andmed: Tartu ülikooli arhiiv

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles